Makrotalous

Ekonomisti: Maailmantalous on poikkeuksellisessa tilanteessa – korot pysyvät matalina

Timo Hirvonen ekonomisti S-pankki
S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen.

Talouskasvun ja inflaation hidastuminen pitävät korot vielä pitkään alhaalla, uskoo S-Pankki.

S-Pankin tuoreen talousennusteen mukaan maailmantalouden epävarmuudet painavat Suomen talousnäkymiä lähitulevaisuudessa, ja Suomen talouskasvu maltillistuu.

S-Pankin uuden talousennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,3 prosenttia tänä vuonna ja 1,0 prosenttia vuonna 2020.

Pankin pääekonomisti Timo Hirvosen mukaan yleinen taloustilanne ei kuitenkaan anna aihetta ylenpalttiseen synkistelyyn. Hänen mukaansa Suomen talouden maltillistunut kasvuvauhti palaa tasolle, jossa se on ollut läpi koko 2010-luvun.

Mihin katosi inflaatio?

Hirvosen mukaan maailmantalous on nyt verraten poikkeuksellisessa tilanteessa.

Nousukausi on jatkunut pitkään monissa maissa, mutta samaan aikaan kasvusta huolimatta inflaatio vähäistä ja korkotaso on historiallisen matala.

”Globaali kasvu on hidastumassa, mutta samaan aikaan moni valtio – Suomi mukaan lukien – saa lainarahaa erittäin edullisesti”, Hirvonen toteaa.

Hirvosen mukaan talouden pysyvämpiä inflaatiopaineita kuvaava pohjainflaatio on noussut vain prosentin verran tänä vuonna. Inflaatiopaineet ovat siten verraten vähäisiä euroalueella tällä hetkellä.

Inflaationäkymät tälle ja ensi vuodellekin ovat verraten vaimeat raakaöljyn alhaisen hinnan johdosta, S-Pankki ennustaa. S-Pankki ennustaa euroalueen inflaation olevan 1,2 prosenttia tänä vuonna. Pohjainflaatio pysyy prosentin paikkeilla.

Korot pysyvät alhaalla

Alhaisena pysyvä inflaatio tarkoittaa kevyen rahapolitiikan jatkumista.

S-Pankki odottaa EKP:n laskevan talletuskoron 0,50 prosenttiin syyskuun korkokokouksessa ja kertovan arvopaperiostojen uudelleen aloittamisesta. EKP voi myös ilmoittaa kaksiportaisesta talletuskorosta euroalueen pankkien talletuksille keskuspankkiin.

Rahapolitiikka on elvyttävää ennustevuosina, S-Pankki uskoo.

”Marraskuun alussa aloittavan EKP:n uuden pääjohtajan Christine Lagarden odotetaan jatkavan elvyttävällä rahapolitiikan linjalla.”

Talouskasvun hidastumisen ja inflaationäkymien vaimentumisen vuoksi korot pysyvät pitkään alhaalla euroalueella.

S-Pankki muistuttaa, että markkinaodotusten mukaan kolmen kuukauden Euribor-korko on miinusmerkkinen aina kesään 2025 asti.

”Muutokset demografiassa, vaisu tuottavuuskehitys ja riskittömien arvopapereiden lisääntynyt kysyntä ovat laskeneet luonnollista reaalikorkoa monissa kehittyneissä maissa viime vuosikymmeninä. Luonnollisen reaalikoron lasku pitää myös keskuspankkien ohjauskorot edellisiä vuosikymmeniä matalampina”, pankki toteaa.

Luonnollinen reaalikorko on talouden tasapainottava reaalikorko, joka vallitsisi, jos talouden tuotanto olisi potentiaalissaan eli tilanteessa, jossa talous ei ole nousu- eikä laskusuhdanteessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös