Uutiset

EU:n uusi maksupalveludirektiivi mullistaa pankkeja

Euroopan Unionin toisen maksupalveludirektiivin voimaantulo avasi viikonloppunapankkien ohjelmistorajapinnat laajemmin kehittäjäyhteisöjen käyttöön.

Euroopan Unionin toinen maksupalveludirektiivi PSD2 muuttaa pankkialaa tänä viikonloppuna. Uuden PSD2-direktiivin mukaan pankit voivat jatkossa tarjota asiakkailleen uudenlaisia palveluita.

PSD2 tulee sanoista Payment Services Directive 2, joka on Euroopan parlamentin hyväksymä maksupalveludirektiivi. Sen tarkoitus on parantaa kuluttajien oikeuksia pankkipalveluissa sekä edistää kilpailua pankkitoimialalla ja näin lisätä asiakkaiden palveluvalikoimaa.

PSD2 tulee voimaan kahdessa vaiheessa ja ensimmäisen vaiheessa vuoden 2018 alussa se toi useita kuluttajan oikeuksia parantavia muutoksia. Esimerkiksi kuluttajan vastuu lievästä ja tavallisesta huolimattomuudesta aiheutuvasta korttiväärinkäytöksestä laski 150 eurosta 50 euroon.

Kauppiaat eivät ole enää vuoden 2018 lähtien myöskään veloittaa lisämaksuja, jos asiakas on maksanut Visa- tai Mastercard-luottokortilla. Lisäksi pankkien tulee noudattaa 15 päivän määräaikaa asiakasvalitusten käsittelyyn.

PSD2:n toinen vaihe astui voimaan 14.9.2019. Enää pankkien perinteisesti tarjoamat palvelut eivät ole pankkisidonnaisia, vaan asiakas voi halutessaan tarkistaa saldon ja tilitapahtumat oman pankkinsa tarjoamien palveluiden lisäksi myös muiden toimijoiden palveluissa.

On odotettavissa, että PSD2:n myötä syntyy uusia pankista riippumattomia maksutapoja nykyisen luottokortin ja verkkomaksunapin rinnalle, kertoo OP.

Osana direktiiviä pankit avaavat rajanpintansa toimialaa uudistaville fintech-startupeille ja muille palvelujen kehittäjille. Yhden rajapintaratkaisun kautta kehittäjät saavat pääsyn kaikkiin pohjoismaisiin markkinoihin.

”Asiakkaat voivat itse sopia heille tarpeellisten uusien palveluiden käyttöönotosta kumppaneidemme kanssa”, kertoo Danske Bank Suomen kehitysjohtaja Rami Tättilä.

Tättilän mukaan yksi käytännön esimerkki tähän yhteiseen innovointiin perustuvista sovelluksista on Danske Bankin henkilöasiakkaille nyt jo tarjolla oleva tilitietopalvelu, jossa asiakkaat voivat seurata myös muissa pankeissa olevien tiliensä tilannetta Danske Bankin sovelluksissamme.

Danske Bank avaa 14.9. PSD2-direktiivin määrittelemien rajapintojen lisäksi kehittäjien käyttöön myös Developer Playgroundin eli alustan, jolla ohjelmistokehittäjät pääsevät yhdellä rajapintaratkaisulla kaikkiin pohjoismaisiin markkinoihin.

Developer Playground tarjoaa työkalut uusien ideoiden kevyeen testaamisen, sillä se antaa kehittäjille mahdollisuuden kehittää prototyyppejä sekä konsepteja ilman monimutkaisia valtuutus- ja tunnistusprosesseja. Tämä säästää palvelukehityksessä sekä aikaa että rahaa, minkä lisäksi Developer Playgroundin käyttäjillä on pääsy dynaamiseen dataan staattisten testiaineistojen sijaan.

”Tulevaisuudessa me haluamme hyödyntää alustaa yhteistyöhön palvelukehittäjien kanssa, jolloin voimme yhdessä määritellä tarpeita ja ideoita uusille rajapinnoille, joiden avulla voimme yhteistyössä tarjota kehittyneitä palveluita yrityksille sekä kuluttajille”, toteaa Tättilä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös