Kasvuosakkeet

Evli odottaa Aspolta merkittävää tulosparannusta – osakkeelle ostosuositus

Aspo saattaa yltää merkittävään tulosparannukseen kolmannesta vuosineljänneksestä lähtien.

Aspo saattaa yltää merkittävään tulosparannukseen kolmannesta vuosineljänneksestä lähtien.

Aspo on Helsingin pörssin harvoja monialayhtiöitä. Se keskittyy neljälle toimialalle: kemiallisia aineita tuo ja valmistaa Telko Oy, raaka-aineiden merikuljetuksista huolehtii ESL-Shipping, Leipurien tarvitsemien raaka-aineiden sekä laitteiston tuotannosta ja kuljetuksesta vastaa Leipurin Oy.

Alkuvuonna tammi-kesäkuussa Aspon liikevaihto kasvoi 293 miljoonaan euroon edellisvuoden 248 miljoonasta eurosta, mutta liikevoitto laski viime vuoden 10,8 miljoonasta eurosta 9,0 miljoonaan euroon.

”Toinen neljännes jäi liikevoiton osalta vaisuksi. Aspon liikevaihdon voimakas kasvu ja vahva kassavirta olivat odotustemme mukaisia, mutta toisen neljänneksen liikevoittoa laskivat useat ennakoimattomat ulkoiset tekijät”, kertoi Aspo konsernin toimitusjohtaja Aki Ojanen.

Elokuun alussa yhtiö laski ohjeistustaan kuluvalle vuodelle. Aspo arvioi koko vuoden liikevoiton yltävän 24 – 30 miljoonaan euroon, kun aiempi ohjeistus liikevoitosta oli 28 – 33 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevoitto oli 25,4 miljoonaa euroa ilman 4,8 miljoonan alaskirjausta tuloskaudella.

Evli odottaa kuitenkin vahvaa tulosparannusta toisella vuosipuoliskolla kaikissa liiketoiminnoissa, ja uskoo vuodesta 2019 muodostuvan ennätyksellisen niin liikevoiton, operatiivisen kassavirran kuin osakekohtaisen tuloksenkin osalta.

”Aspon vuoden 2019 ensimmäinen puolisko sujui heikosti ESL:n kärsiessä lukuisista akuuteista ongelmista. Myös Telkon ja Leipurin tuloskehitys oli heikkoa”, Evli toteaa aamukatsauksessaan.

Evli odottaa kuitenkin Aspolle merkittävää tulosparannusta vuoden 2019 kolmannesta neljänneksestä lähtien.

”Odotamme korkeampaa liikevoittoa erityisesti ESL:n osalta, varustamon viimeaikaisten investointien yltäessä tuottopotentiaaliinsa. Näemme myös Telkon ja Leipurin kannattavuuden paranevan tukkureiden keskittyessä toimintojensa tehostamiseen.”

Evli arvioi ESL:n liikevoiton kasvavan lähivuosien aikana karkeasti noin 10 miljoonalla eurolla, nykyiseltä 15 miljoonan euron tasolta noin 25 miljoonan euron tuntumaan. Uudet LNG-käyttöiset alukset vastaavat tästä lähes kuuden miljoonan euron osalta. Myös säästötoimenpiteet kirittävät tuloskuntoa.

”Odotamme AtoB@C-kulusynergioiden (arviolta 2 miljoonaa euroa) näkyvän täysimääräisesti ensi vuoden aikana.”

Aspon arvokkain osa on ESL-Shipping Oy. Evli arvioi ESL:n yritysarvoksi reilu 300 miljoonaa euroa, vastaten noin 60 prosenttia Aspon kokonaisarvosta.

Telkon ja Leipurin Evli odottaa vain maltillista tulosparannusta. Telkolla olisi Evlin mukaan mahdollisuus panostaa merkittävästi korkeampaan Aspon arvostukseen, mikäli kemikaalitukkuri yltäisi tavoittelemaansa kuuden prosentin liikevoittomarginaaliin. Evli on kuitenkin varovaisemmin arvioinut Telkon yritysarvoksi 175 miljoonaa euroa, eli reilu 30 prosenttia Aspon kokonaisarvosta.

Leipurin kohdalla tilanne puolestaan muistuttaa Telkoa nykyisen liikevoittomarginaalin ollessa selvästi tavoiteltua matalampi, Evli arvioi. Leipomoraaka-aineiden tukkuri on kuitenkin sen verran pienempi yhtiö, että Aspon osakkeen arvo ei reagoi yhtä herkästi mahdolliseen tulosparannukseen.

Evli ennustaa Aspon viime vuoden 25 miljoonan euron oikaistun liikevoiton nousevan ensi vuonna 37 miljoonaan euroon ja vuonna 2021 jo 44 miljoonaan euroon.

Evlin uusi tavoitehinta Aspon osakkeelle on 9,5 euroa, kun se aiemmin oli 9,0 euroa. Aspon verrokkiyhtiöiden arvostuskertoimien nousu vaikuttaa Aspon osien summa -arvostukseen. Aspon P/E-kerroin Evlin ensi vuoden 0,91 euron osakekohtaisella tulosennusteella on 9,1x.

Evlin suositus Aspon osakkeelle on edelleen osta.

Yllä olevalla videolla Aspon toimitusjohtaja Aki Ojanen kommentoi vuoden 2018 tapahtumia.

1 kommentti
  • Pekka Laakso sanoo:

    Evlin analyysi Asposta näyttää lähinnä Ojasen kirjoittamalta (ja ilmeisesti myös maksamalta) mainospläjäykseltä. Mitähän esimerkiksi tarkoittaa kohta ’Telko tuo ja VALMISTAA kemiallisia aineita’?. Telkohan on kemikaalien ja muoviraaka-aineiden jakelija, joka hyvin pienessä mittakaavassa sekoittaa jotakin (Raumalla?). Tämä on täysin eri asia kuin kemikaalien valmistaminen. Valmistajia ovat sellaiset yritykset kuin DOW, BASF, Sabic, Exxon, Evonik, Huntsman, jne. Nämä yritykset investoivat tuotantoon ja tuotekehitykseen vähintään kymmeniä (yleensä satoja ja joskus jopa tuhansia) miljoonia euroja vuodessa. Telkon investoinnit taitavat pyöriä nollan ja yhden miljoonan välissä. Pari vuosikymmentä sitten osaavimmat (ja onnekkaimmat) jakelijat pystyivät Ojasen tavoittelemiin liiketuloslukuihin, koska valmistajat käyttivät (lähes) kaikissa maissa vain kahta jakelukanavaa (isoille asiakkaille myytiin itse ja pienempiä asiakkaita hoiti valittu jakelija). Nyt tilanne on täysin toinen. Kaikkia Telkon(kin) myymiä tuotteita pystyy vaivatta hankkimaan ainakin 2-5 muusta lähteestä. Tämä kilpalutilanne, joka on samanlainen koko Euroopassa, pitää jakelijoiden katteet sekä yksinumeroisina että lievästi laskevassa trendissä. Tunnen asian, koska toimin ns. vaihtoehtoisena jakelukanavana petrokemikaaleissa (paletissani on mm. muutama ’Telkon’ tuote).

    Leipureiden raaka-ainekauppaan sopivat täsmälleen samat sanat.

    ESL:stä en tiedä mitään. Epäilen vain, että siltäkin osin teksti on Ojasen kynästä.

  • Ylös
    >