Indikaattorit

Ekonomisti: Saksan ja Ruotsin hyytyminen alkavat näkyä Suomen taloudessa

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uudet tilaukset laskivat elokuussa peräti 17,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 elokuussa 17,0 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-elokuun aikana tilaukset kasvoivat 0,4 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat elokuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla teollisuuden toimialoilla. Metalliteollisuudessa tilaukset vähenivät 22,6 prosenttia ja kemianteollisuudessa 8,0 prosenttia edellisvuodesta. Paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat 3,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskus muistuttaa kuitenkin, että tilausten voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Sami Pakarinen kommentoi teollisuuden tilaustilastoja Twitterissä.

”Tehdasteollisuuden uudet tilaukset laskivat elokuussa -17%, kausitasoitettuna -13%. Tammi-elokuu +0,4%. Laskua kaikilla aloilla. Eniten laskua metalliteollisuudessa -23 %. Maailmantalouden heikkous ja etenkin Saksan ja Ruotsin hyytyminen alkavat konkretisoitua nyt myös Suomessa”, Pakarinen kirjoittaa.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen epäilee, että pudotusta tilauksissa voidaan nähdä lisää myös lähikuukausina.

”Eilinen #tieto kertoo, että teollisuuden uudet tilaukset putosivat elokuussa huimat 17% vuoden takaa. Selittyy sillä, että elokuu oli nyt huono ja vuosi sitten erityisen hyvä. Myös viime syys- ja lokakuu olivat vahvoja. Pudotusta voidaan siten nähdä lisää myös lähikuukausina”, Sorjonen kirjoittaa.

Teollisuuden kovimman vedon hiipumisesta on viime aikoina näkynyt merkkejä. EK:n luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -5, kun edellisen kuun saldoluku oli -2. Luottamus oli syyskuussa alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1 pistettä. Suomalaisten teollisuusyritysten luottamusindikaattori oli elokuussa hieman EU-maiden keskiarvon alapuolella.

Kuluvana vuonna talouskasvuennusteita on vedetty Euroopassa rajusti alaspäin erityisesti Saksassa ja Italiassa, jotka ovat euro-alueen suurimpia talouksia. Teknologiateollisuuden mukaan Saksan talouskehitystä jarruttaa etenkin autoteollisuuden ongelmat sekä koneteollisuuden viennin hiipuminen Aasian ja Kiinan markkinoilla. Koneteollisuus on Saksan suurin teollisuudenala.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös