Indikaattorit

Teollisuuden luottamuksen heikentyminen jatkuu syyskuussa

Teollisuusyritysten luottamus heikkeni hieman syyskuussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto.

EK:n luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -5, kun edellisen kuun saldoluku oli -2. Luottamus oli syyskuussa alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1 pistettä. Suomalaisten teollisuusyritysten luottamusindikaattori oli elokuussa hieman EU-maiden keskiarvon alapuolella.

EK:n julkaisemat luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.

EK:n mukaan tilauskannat pysyivät ennallaan syyskuussa ja olivat lievästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikommat. Valmiiden tuotteiden varastot kasvoivat, ja ne ovat yhä tavanomaista täydemmät. Tuotannon ennakoidaan lisääntyvän aavistuksen loppuvuoden aikana.

Tuotantokapasiteetti oli syyskuussa kokonaan käytössä 79 prosentilla vastanneista teollisuusyrityksistä.

Rakentamisen ja vähittäiskaupan indikaattorit ovat puolestaan nousussa. Palveluyritykset ennakoivat myynnin kasvun jatkuvan loppuvuoden ajan, arvioi johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Rakennusalan luottamusindikaattori nousi syyskuussa saldolukuun +7, kun elokuun lukema oli +3. EK:n mukaan alan luottamus on edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa (-6) korkeammalla.

Palveluyritysten luottamus pysyi syyskuussa edelliskuukauden tasolla saldoluvussa +11. Luottamus oli vain hieman alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +14. Yleisen suhdannetilanteen arvioidaan heikentyneen lisää alkusyksyn aikana.

Palveluyritysten arviot suhdannetilanteesta kuitenkin painuivat syyskuussa jo selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikommaksi. Vaimentuneesta suhdanteesta huolimatta myynti on yhä lisääntynyt melko yleisesti, EK toteaa.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori nousi syyskuussa, ja indikaattorin uusin saldoluku oli +12, kun edellisen kuun tarkentunut saldoluku oli +6. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Yllä olevalla videolla on esitetty luottamusindikaattorin keskeiset tulokset animaationa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös