KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Miten korkokatto vaikuttaa vertaislainojen tuottoihin?

Uusien kuluttajalainojen vuosikorko saa olla nyt enintään 20 prosenttia.

tuotto sijoitus korko osinko viinirypäleet sato

Joukkorahoitus kasvattaa nyt tuntuvasti suosiotaan sijoittajien keskuudessa.

Suomen Pankin julkaisemien joukkorahoitustilastojen mukaan vuonna 2018 joukkorahoituksen määrä kasvoi 24 prosenttia aikaisempaan vuoteen verrattuna ja tästä 66 prosentin markkinaosuus kuului vertaislainaa ja yritysrahoitusta tarjoavalle suomalaiselle Fellow Financelle.

Viime vuonna Fellow Finance markkinapaikalla sijoittajat rahoittivat lainoja yhteensä 172 miljoonalla eurolla. Fellow Financen markkinaosuus 2018 Suomen koko vertaislainamarkkinasta oli noin 88 prosenttia, Fellow Finance kertoo tiedotteessaan.

Vertaislainojen korkotasot ovat vaihdelleet Fellow Financen lainamarkkinalla yhtiön viiden toimintavuoden aikana.

Vertaislainojen markkinapaikan jatkuvasti tehostuessa ja sijoittajien määrän kasvaessa Fellow Financen lainojen korkotasot laskivat aina vuoden 2018 loppuun saakka.

Vuoden 2019 alkupuolella korkotasot ovat olleet yli kaksi prosenttiyksikköä korkeammalla tasolla kuin vuonna 2018. Lainasalkkujen nopean kiertoajan vuoksi (keskimäärin 12-16 kuukautta) salkkujen keskikorko nousee tai laskee nopeasti sijoitettaessa lainoihin uudelleen takaisinmaksettuja lyhennyksiä ja korkoja markkinaehtoisesti.

Vertaislainamarkkinoiden korkojen lasku vuodesta 2014 vuoden 2018 loppuun historian alimmille tasoilleen on voinut laskea myös sijoittajan lainasalkun tuottoa verrattuna aiempiin vuosiin.

Lainasijoittajan on hyvä huomioida, että lainasalkun nopea kiertoaika myös nostaa salkun keskikorkoa nopeasti korkotasojen noustessa kuten vuoden 2019 alkupuoliskolla on tapahtunut, Fellow Finance toteaa.

Kansainvälisessä vertailussa suomalaisiin kuluttajalainoihin sijoittanut sijoittaja on voinut historiassa nauttia niin sanottua ylituottoa verrattuna esimerkiksi USA:n tai Britannian vertaislainamarkkinoihin (Brismo market data) verrattuna.

Syyskuun alusta alkaen Suomessa uusi lainsäädäntö rajaa uusien kuluttajalainojen vuotuiseksi koroksi enintään 20 prosenttia ja lainan muiden kulujen enimmäismääräksi 150 euroa vuodessa. Miten tämä muutos vaikuttaa vertaislainamarkkinoihin?

Fellow Finance kertoo rajaavansa jatkossa sijoittajien vuotuiseksi enimmäiskoroksi 18 prosenttiin kaikissa Suomen luottoluokissa. Elokuussa 2019 yhtiön Suomen kuluttajalainoista yli 85 prosenttia oli 4 tai 5 luottoluokan lainoja ja siten korkokatolla ei ole Fellow Financen palvelua käyttävälle sijoittajalle oleellisia vaikutuksia sijoittamiseen.

Uusi laki ei myöskään vaikuta vanhoihin, ennen 1.9.2019, tehtyihin lainasopimuksiin.

Fellow Finance on välitetyn rahoituksen määrällä mitattuna Pohjoismaiden suurin vertaislaina- ja joukkorahoituspalveluiden tarjoaja.

Fellow Finance tarjoaa sijoituksille laajat hajautusmahdollisuudet. Yleensä palvelua tarjoavan yrityksen kautta voi sijoittaa vain joko vertaislainoihin eli yksityisten ihmisten lainoihin tai yrityslainoihin. Fellow Financen kautta on kuitenkin mahdollisuus sijoittaa sekä vertais- että yrityslainoihin ja lisäksi yritysten myyntisaataviin.

Katso ajantasainen kuvio Fellow Financen korkotasojen kehityksestä täältä.

Aloita sijoittaminen Fellow Financen palvelun kautta, lue lisää palvelusta tai tutustu oikealla rahalla toimivaan sijoittajan esimerkkisalkkuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös