Yritysuutiset

Teräsyhtiö SSAB petti tulosodotukset – liikevoitto romahti

Sekä teräsyhtiön tulos että lähiajan odotukset tuottivat pettymyksen.

Teräsyhtiön liikevaihto laski heinä-syyskuussa 18,8 miljardiin kruunuun viime vuoden vastaavan ajan 19,0 miljardista kruunusta. Liikevaihto ylitti hienokseltaan odotukset, sillä analyytikot odottivat keskimäärin 18,0 miljardin kruunun liikevaihtoa.

SSAB:n tuloskunto oli kuitenkin analyytikoille selkeä pettymys. Liiketulos ilman kertaeriä laski kolmannella vuosineljänneksellä vain 300 miljoonaan kruunuun vertailukauden 1600 miljoonasta kruunusta. Analyytikoiden konsensusennuste oli 474 miljoonaa kruunua.

Tulosalitus oli laaja-alainen sillä kaikkien terässegmenttien tulos jäi odotuksista. Yhtiön osakekurssi on tänään vajaan kolmen prosentin laskussa.

SSAB:n vuoden 2019 kolmannen neljänneksen liikevoitto, ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä, laski 1 300 milj. kruunua edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli 300 milj. kruunua. Tulosheikennys johtui lähinnä SSAB Europe -divisioonasta. Konsernin operatiivinen kassavirta vuoden kolmannella neljänneksellä oli 1 038 (1 922) milj. kruunua.

Toimitusjohtaja Martin Lindqvistin mukaan SSAB Special Steels -divisioonan kysyntä heikentyi kolmannen neljänneksen aikana, erityisesti Euroopassa. Toimitukset laskivat ja liikevoitto laski edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta ja olivat 358 miljoonaa kruunua, kun ne vuosi sitten olivat 536 miljoonaa kruunua.

Myyntikatteet laskivat neljänneksen aikana johtuen Lindqvistin mukaan pääosin korkeammista rautamalmin kustannuksista.

”Kysyntä Euroopassa oli kausiluonteisesti matalammalla tasolla ja heikentynyt markkinatilanne aiheutti sen, että kysynnän lasku oli normaalia voimakkaampi. Kolmannen neljänneksen liiketulos laski -480 (460) milj. kruunuun. Poikkeuksellinen myyntikatteiden heikentyminen Euroopan markkinoilla jatkui ja vaikutti negatiivisesti tulokseen”, toimitusjohtaja toteaa.

Raahen toisen masuunin suunniteltu välikorjaus rasitti myös neljänneksen tulosta. Lindqvistin mukaan rautamalmin markkinahinnat laskivat neljänneksen jälkipuoliskolla, mikä laskee SSAB Europe -divisioonan raaka-ainekustannuksia vuoden viimeisellä neljänneksellä.

SSAB Americas -divisioonan kolmannen neljänneksen liikevoitto laski 522 miljoonaan kruunuun, pääosin alemmista toteutuneista myyntihinnoista johtuen. Kysyntä oli toimitusjohtajan mukaan suhteellisen vakaata ja toimitukset kasvoivat jonkin verran edellisestä neljänneksestä.

Kausiluonteinen markkinan heikentyminen tulee vuoden lopulla olemaan voimakkaampaa kuin normaalisti, SSAB arvioi.

Saavuttaakseen kustannusten ja kapasiteetin lisävähennyksiä, SSAB sulkee Raahen toisen masuunin marraskuun lopulla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös