Oma talous

Miten rikastua? – 7 vinkkiä historian rikkaimmalta mieheltä

Jacob Fuggerilla oli kuollessaan arviolta 400 miljardin dollarin omaisuus.

Jacob Fugger oli saksalainen pankkiiri, joka eli 1500-luvulla. Hän rahoitti kuninkaita, tutkimusmatkailijoita, piispoja ja paaveja, ja kääri elämänsä aikana yhden suurimmista omaisuuksista, jonka yksi liikemies on tehnyt elinikänsä aikana.

Kerrotaan, että tämä talonpojan pojanpoika vakuutti paavi Leo X:n laillistamaan voittoa tavoittelevan luotonannon, yksi hänen ansaitsemisjärjestelmistään provosoi Martti Lutherin kirjoittamaan 95 tutkielmaa ja aloittamaan uskonpuhdistuksen, ja hän toimi kuninkaantekijänä vuonna 1519 pidetyissä Pyhän Rooman keisarin vaaleissa rahoittaen Espanjan Kaarle V:n valtaan.

Fuggerin omaisuus hänen kuollessaan vuonna 1525 arvioidaan olevan nykyrahassa 400 miljoonaa dollaria, joka oli 2 prosenttia tuolloisesta Euroopan bruttokansantuotteesta. Market Watch -sivusto paljastaa 7 Fuggerin rahavinkkiä.

1. Sijoita, kun muut pelkäävät

Fugger teki kaksi riskaabelia sijoitusta, jotka turvasivat lopulta hänen massiivisen omaisuuden. Ensimmäinen oli rahoittaa Itävallan Tirolin arkkiherttua Sigmundia, kun näytti siltä että Venetsia aikoi vallata ruhtinaskunnan. Herttuan tavanomaiset lainanantajat kieltäytyivät rahoittamasta häntä.

Fugger tarjosi herttualle kaiken rahan mitä hän ja hänen lähipiirinsä saivat kasattua yhteen ja lopulta valloitusyritys epäonnistui. Vastineeksi tuestaan Fugger sai merkittäviä etuja. Hän sijoitti myös onnistuneesti Unkarin kuparikaivoksiin, kun muut pelkäsivät Turkin invaasiota.

2. Ole korvaamaton

Fugger tiesi, miten hyväksikäyttää oman ajansa hallitsijoita. Hän tiesi, mitä lainansaajat eivät voisi elää ilman: kykyä haalia kasaan valtavia summia rahaa lyhyessä ajassa. Lainanottajat eivät pitäneet Fuggerista, eikä hänen ehdoistaan, mutta he eivät voineet elää ilman häntä.

3. Tunne faktat

Fugger ymmärsi tiedon arvon. Hän loi maailman ensimmäisen uutispalvelun, jolla hän sai arvokasta markkinatietoa käsiinsä ennen muita.

4. Tunne numerot

Italialaiset keksivät kaksinkertaisen kirjanpidon, jota Fugger käytti ensimmäisten joukossa. Hän paransi kirjanpitoa keksimällä konsolidoidun taseen monille yrityksilleen ja oli myös ensimmäinen liikemies, joka lähetti tilintarkastajat kentälle tarkistamaan sivuliikkeiden toimintaa.

5. Hanki hyvä koulutus

Fugger vietti vuosia oppisopimusoppilaana Venetsiassa, joka oli silloisen ajan yrityspääkaupunki. Hän sai tietoa, kokemuksia ja yhteyksiä, jotka palvelivat häntä loppuelämänsä ajan.

6. Pysy rauhallisena

Itävallan piispa oli yksi suurimmista tallettajista Fuggerin pankissa. Kun piispa kuoli vuonna 1509, paavi vaati, että pankkiiri maksaisi talletetut rahat välittömästi kirkolle. Varat olivat sidottu kaivoshankkeissa, eikä Fuggerilla ollut likviditeettiä kysynnän täyttämiseksi. Rahojen poisvetäminen ei ollut mahdollista, sillä hankkeesta vetäytyminen olisi pilannut hänen maineensa. Fugger rupesi käyttämään rahaa runsaammin näyttääkseen, ettei hänellä ollut likviditeettiongelmia. Näin hän osti itselleen aikaa neuvotellakseen hiljaa sopimuksesta, joka pelasti hänet pinteestä.

7. Anna takaisin

Fugger tunnetaan ehkä parhaiten Fuggerein, maailman ensimmäisen edullisen asuntohankkeen luojana. Pankkiirin mukaan kaikki työssäkäyvät ansaitsivat katon päänsä päälleen. Vuokrat olivat neljänneksen markkinakorosta. Fuggerei on edelleen toiminnassa ja on Fuggerin kotikaupungin Augsburgin suurin turistikohde.

Lue myös: 10 kaikkien aikojen rikkainta miestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös