Kasvuosakkeet

Analyytikko: Konecranes on ostolappu heikosta alkuvuodesta huolimatta

Konecranes petti analyytikoiden konsensusodotukset alkuvuonna. Yhtiössä saattaa olla kuitenkin potentiaalia pitemmällä aikavälillä.

Nosturivalmistajan saadut tilaukset olivat 737 miljoonaa euroa tammi-maaliskuussa ja laskivat 13,1 prosenttia viime vuodesta. Yhtiön mukaan lasku johtui pääasiassa saatujen tilausten vähenemisestä Teollisuuslaitteissa ja Satamaratkaisuissa. Kunnossapidossa saadut tilaukset kuitenkin kasvoivat, mikä osittain vaimensi koko konsernin saamien tilausten laskua.

Kunnossapidon sopimuskannan arvo kasvoi 11,4 prosenttia ja oli 282 miljoonaa euroa.

Konecranesin liikevaihto nousi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,5 prosenttia viime vuodesta 770 miljoonaan euroon.

Konecranesin tuloskunto laski kuitenkin rajusti. Oikaistu liiketulos laski tammi-maaliskuussa 21,1 miljoonaan euroon, kun se viime vuonna oli 48,3 miljoonaan. Liiketuloksen lasku johtui pääasiassa arvioidusta 18 miljoonan euron kustannusylityksestä satamanosturiprojektin toteutuksessa satamaratkaisuissa sekä kannattavuuteemme vuoden viimeisellä neljänneksellä vaikuttaneen prosessinosturiprojektin loppuunsaattamisesta aiheutuneista lisäkustannuksista.

Laimennettu osakekohtainen tulos laski 0,17 eurosta 0,14 euroon.

Liikevaihto laskee toisella vuosineljänneksellä merkittävästi

Nosturivalmistajan tulosraportti oli pettymys analyytikoille, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli 27,1 miljoonan euron oikaistu liiketulos.

Yhtiön mukaan maailmanlaajuiseen kysyntänäkymään liittyy merkittävää epävarmuutta. Koronaviruspandemian seurauksena kysyntäympäristö heikkenee teollisuuden asiakassegmenteissä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna.

Vaikka Kiinassa on ollut nähtävissä ensimmäisiä merkkejä kysynnän kohenemisesta alkuvuodesta 2020, muualla Aasian ja Tyynenmeren alueella kysyntäympäristö heikkenee.

Yhtiön mukaan maailmanlaajuinen konttiliikenne on supistunut merkittävästi, ja monet satamaoperaattorit lykkäävät päätöksentekoa nykyisessä markkinaympäristössä. Konttienkäsittelyyn liittyvät pitkän aikavälin yleiset näkymät ovat kuitenkin edelleen hyvät.

”Vaikka koronaviruspandemia rasittaakin kannattavuuttamme, konsernin oikaistuun EBITA-katteeseen vaikuttivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä pääasiassa kertaluonteiset kustannukset”, toteaa Konecranesin toimitusjohtaja Rob Smith.

Smithin mukaan yhtiö odottaa liikevaihdon laskevan toisella vuosineljänneksellä merkittävästi ensimmäiseen neljännekseen verrattuna ja Konecranes mukauttaa liiketoimintamme kustannuspohjaa kaikilta osin liikevaihdon laskun ja epävarman kysynnän mukaisesti.

Nämä toimenpiteet hyödyttävät Smithin mukaan yhtiötä jo toisella vuosineljänneksellä, ja se odottaa oikaistun liikevoiton paranevan ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Koronaviruspandemian seurauksena nopeasti muuttuvan tilanteen vuoksi Konecranes arvioi, että on liian aikaista tehdä perusteltuja arvioita tai antaa taloudellista ohjeistusta vuodelle 2020.

Analyytikon mukaan Konecranesin osakkeessa on nousupotentiaalia

Danske Bankin analyytikko Antti Suttelin arvioi, että Konecranesin toipuminen on nyt tärkeämpää kuin heikko vuosi 2020.

”Kun katsomme COVID-19 tilanteen ulkopuolelle, perustamme positiivisen näkemyksemme Konecranesin 2022 ennusteisiin”, Suttelin toteaa pankin aamukatsauksessa.

Danske Bankin mukaan Konecranes on nyt houkutteleva osake perustuen odotettuun liikevaihtoon ja oikaistun EBITA:n toipumiseen vuosina 2021-22 sekä marginaalin kohenemiseen 2022. Osakekurssissa on siten nousuvaraan

”Pelkästään tämä toipuminen yksinään antaa huomattavan osakekurssin nousupotentiaalin. Marginaalin paraneminen vuoden 2022 jälkeen antaisi lisää vauhtia.”

Kannattavuusmarginaalien paraneminen vuoden 2022 jälkeen on toinen mahdollinen nousupotentiaalin lähde.

”Jos oletetaan, että Konecranesin Teollisuuslaitteet (IE) ja Satamaratkaisut (PS) saavuttavat kumpikin 10,0%:n oikaistun EBITA-marginaalin muutaman seuraavan vuoden aikana ja Kunnossapito säilyttää sen 16,7%:n (2019) marginaalin, johtaa se Konecranesin 12,0%:n kokonaismarginaaliin (2022E 9,3%). FactSetin konsensuksen liikevoittomarginaali IE:n verrokeille on 9,5% Kito Corp:ille ja 11,7% Columbus McKinnonille (2019E), kun taas Cargotecin Kalmarin (verrokki PS) raportoi 9,4% 2019:sta.”

Konecranesin osake on Suttelinin mielestä alihintainen.

”Arvostettaessa Konecranes 12x 2022E oikaistulla liikevoitolla osoittaa se 30,3 euron 12 kuukauden käypää hintaa, kun taas arvostettaessa 12x 2021E oikaistulla liikevoitolla se osoittaa 20,9 euron hintaa. Siten Konecranes käy edelleen kauppaa alle sen tason, jonka 2021E tuotot oikeuttavat”, analyytikko toteaa.

Danske Bankin suositus Konecranesin osakkeelle on osta. Yhtiötä seuraa yhdeksän analyytikkoa, joista peräti viisi antaa osakkeelle ostosuosituksen, kahden suositus on lisää ja kahden pidä.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. KekeR

    3.5.2020 at 15:06

    Tämä analyytikko on niin pihalla, kuin vain voi olla. Olikohan edes vilkaissut Q1 julkaisua.

  2. Beutiful

    3.5.2020 at 15:12

    Tämä analyytikko on niin pihalla, kuin vain voi olla. Olikohan edes vilkaissut Q1 julkaisua. Tämä ei näköjään toimi. Robotti on jumissa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös