Makrotalous

Nordea: Suomen talous elpyy ensi vuonna – euroalueen tulevaisuus jälleen uhattuna

Italian valtion velka nousee korkeammaksi kuin Kreikan velka pahimmillaan.

Alkukevään valtavan romahduksen jälkeen useat taloudet, Suomi niiden mukana, ovat aloittaneet toipumisen koronakriisistä, kertoo Nordea talousennusteessaan. Toipumisuralle pääseminen on hyvin tärkeää, sillä mitä nopeammin taloudet toipuvat, sitä pienemmiksi jäävät pysyvät haittavaikutukset. Euroalueella pelissä on jälleen koko valuutta-alueen tulevaisuus.

Nordea ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 7 prosenttia ja toipuvan ensi vuonna 4 prosentin kasvuun.

”Talousnäkymien osalta huomio on siirtynyt keväisestä romahduksesta toipumiseen ja pidemmän aikavälin negatiivisten seurausten minimointiin. Kaikilta osin paluuta vanhaan ei kuitenkaan ole, ja elpyminen edellyttää myös uuden keksimistä ja taitoja sopeutua uuteen tilanteeseen, sillä osalla aloista rajoitteet tulevat jatkumaan vielä pitkään”, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu kertoo.

Kulutus on kuitenkin yhä noin 15 prosenttia matalammalla kuin samaan aikaan viime vuonna, joten kirittävää riittää, Nordean korttimaksutilastot kertovat.

Mikäli viruksentorjunnassa ei koeta takapakkia, Nordea odottaa toipumisen jatkuvan lähiviikot melko rivakkaa tahtia. Näin ollen suuri osa taloutta olisi raiteillaan jo kesän aikana. Monet sektorit kärsivät koronakriisistä toki selvästi pidempään ja maailmanlaajuisesti heikentyvä investointikehitys tulee painamaan kehitystä vielä ensi vuonnakin.

Nordea arvioi, että Suomen BKT jää jälkeen kriisiä edeltäneestä tasosta vielä ennustejakson lopussakin eli vuoden 2021 lopussa. Pankki ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 7 prosenttia ja toipuvan ensi vuonna 4 prosentin kasvuun. Mahdolliset kehityskulut eroavat tosin poikkeuksellisen paljon toisistaan.

Euroalueella koronakriisi on lyönyt kovaa etenkin pahasti velkaantunutta Italiaa.

Kriisin kustannukset nostavat valtioiden velkatasoja nopeasti, ja esimerkiksi Italiassa valtion velka nousee yli niiden tasojen, joilla Kreikka joutui pyytämään ensi kertaa pelastuspakettia. EKP on ollut jälleen kerran euroaluetta koossa pitävä voima, mutta keskuspankin tuki yksin ei riitä.

”On hyvä myöntää avoimesti, ettei euroalue selviä kriisistä yhtenä kappaleena ilman yhteisvastuun kasvattamista. Yhteisvastuun kasvattamisen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa loputonta moraalikatoa tai avointa shekkiä Etelä-Euroopan maille, vaan sillä voidaan pyrkiä tehokkaammin ja ilmastoystävällisemmin toimivan unionin luomiseen”, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.

Italian 10 vuoden valtiolainan korko lähti nopeasti nousuun koronakriisin puhjettua helmikuun lopulla. Korko kävi yli 2,3 euron.

Euroopan keskuspankki aloitti maaliskuussa peräti 750 miljardin euron hätärahoituksen. Keskuspankki alkoi ostaa markkinoilta sekä yksityisen että julkisen sektorin lainoja. Osto-ohjelman tarkoituksena on vaimentaa koronakriisin aiheuttaman ulkoisen shokin aiheuttamia riskejä euromaille.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös