Makrotalous

EKP käynnistää jättimäisen lainojen osto-ohjelman – Suomi ajautuu taantumaan

Christine Lagarde
EKP:n puheenjohtaja Christine Lagarde

Osto-ohjelma tulee tarpeeseen, sillä Suomen Pankki ennustaa Suomen ajautuvan taantumaan.

Euroopan keskuspankki aloittaa peräti 750 miljardin euron hätärahoituksen. Pankin rahapolitiikasta päättävä neuvosto kertoi eilen, että keskuspankki alkaa ostaa markkinoilta sekä yksityisen että julkisen sektorin lainoja.

Osto-ohjelman tarkoituksena on vaimentaa koronakriisin aiheuttaman ulkoisen shokin aiheuttamia riskejä euromaille.

EKP:n osto-ohjelma kestää siihen saakka, kunnes koronaviruspandemia on ohi, mutta vähintään vuoden loppuun asti.

EKP:n elvytyspaketti saattaa vielä laajentua lisää, sillä se kertoo varautuvansa arvopapereiden osto-ohjelmien laajentamiseen ja niiden rakenteen muuttamiseen niin paljon kuin tarpeellista.

Euroopan keskuspankki ilmoitti jo viikko sitten koronaviruskriisin aiheuttamista poikkeustoimista. Tuolloin se kertoi aikovansa ostaa arvopapereita 120 miljardilla eurolla lisää, kun syksyllä ilmoitettu määrä oli 20 miljardia kuussa.

Suomen Pankki arvioi nyt, että Suomen BKT supistuu kuluvana vuonna 1,5–4 prosenttia koronaviruspandemian sekä heikentyneen suhdanteen vuoksi.

SP:n mukaan Suomen vientikysynnän jyrkkä heikkeneminen painaa talouskasvun tänä vuonna selvästi miinukselle. Jos myös kotitalouksien kulutus vähenee olennaisesti ja tuotantoketjut katkeilevat kotimaassa pandemian seurauksena, taantuma voi syventyä entisestään.

Ensimmäisessä laskelmassa koronavirus leviää laajasti kaikille maailman päätalousalueille ja Suomen talous supistuu 1,5 prosentilla pääosin vientikysynnän jyrkän heikkenemisen takia. Pandemian vaikutuksia talouskasvuun saadaan kuitenkin rajattua.

Toisessa laskelmassa on oletettu lisäksi, että kotitalouksien kulutus vähenee olennaisesti ja kotimaisten yritysten tuotantoketjut katkeilevat myös laajojen kotimaisten rajoitustoimien seurauksena. Tässä laskelmassa Suomen talous supistuu kuluvana vuonna noin 4 prosentilla.

Koska tilanne muuttuu nopeasti ja koronapandemia jatkaa leviämistään, heikomman skenaarion kaltainen kehitys näyttää yhä todennäköisemmältä, Suomen Pankki arvioi.

Suomen talouden tämänvuotinen kasvu on Suomen Pankin mukaan lähtökohdiltaan heikkoa jo ilman koronaviruspandemian vaikutuksia.

Talouskasvu hidastui viime vuonna ja viimeisellä neljänneksellä jopa supistui selvästi. Huolimatta ostovoiman hyvästä kasvusta ja yritysten parantuneesta kannattavuudesta yksityinen kulutus jäi vaimeaksi ja yksityiset investoinnit supistuivat.

Suomen Pankki ennustaa, että kuluvana vuonna Suomen talous vajoaa taantumaan koronaviruspandemian takia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös