Makrotalous

Sveitsiläispankin perusskenaarion mukaan megatrendit ovat nyt hyvä sijoituskohde

Pankki laati kolme eri skenaariota koronakriisin jälkeisestä ajasta, joissa kaikissa näyttelee suurta roolia velkaantuneisuuden kasvu, globalisaation vähentyminen ja digitalisaation suosion nousu.

UBS:n mukaan tulevaisuudessa on edessä verotuksen kiristyminen, kun koronaelvytysten maksamisen aika tulee ajankohtaiseksi. Lisäksi talouskasvu pysyy matalana ja inflaatio kohoaa hieman nykyiseltä tasolta. Koronakriisin vuoksi populismin ja protektionismin kannatus myös nousee tulevaisuudessa.

UBS:n mukaan riskinä ei ole tällä hetkellä ainoastaan mahdollisen toisen korona-aallon tuleminen, vaan USA:n ja Kiinan välinen kauppasota voi myös jälleen pahentua. USA:n ja Kiinan väliset suhteet ovat viime aikoina heikentyneet, kun presidentti Trump vihjaili koronan olevan peräisin kiinalaisesta laboratoriosta.

UBS:n laatimassa perusskenaariossa talouskehitys kääntyy kestävän kasvun tielle ensi vuoden alussa, kun koronan vuoksi tehdyt rajoitustoimenpiteet hellittävät. Kyseisessä skenaariossa talouden elpyminen ja yhtiöiden tuloksien palautuminen kriisiä edeltävälle tasolle riippuu keskuspankkien ja valtioiden toimien tehokkuudesta. Perusskenaariossa talouden aktiviteetti palautuu lähelle normaalia tasoa touko- ja kesäkuun aikana, mutta kokonaisuudessaan vasta joulukuussa.

Mikäli tämä skenaario toteutuisi, sijoittajan kannattaisi suosia sekä korkean että spekulatiivisen luottoluokituksen yrityslainoja. Osakesijoituksissa ylipaino tulisi olla pitkän aikavälin näkymien osalta suosiota kasvattavissa etähoitoa, geeniterapiaa, automaatiota sekä robotiikkaa tarjoavissa yhtiöissä. Skenaarion mukaan S&P 500 -indeksi laskisi hieman nykytasolta ja päätyisi 2750 pisteeseen, ja Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan tuotto olisi 0,95 prosenttia.

UBS:n optimistisimman skenaarion mukaan koronakriisi menee nopeasti ohi ja valtioiden elvytystoimet riittävät talouden tervehdyttämiseksi. Kyseisessä skenaariossa talouden aktiviteetti normalisoituu täysin jo kesäkuun loppuun mennessä. Yhdysvaltain työttömyysaste olisi skenaarion mukaan 75-100 prosenttia korkeampi vuoden lopussa kuin ennen kriisiä. Euroopassa vastaava lukema olisi 0-25 prosenttia.

Mikäli optimistisin skenaario toteutuisi, sijoittajan kannattaisi suosia teollisuudessa toimivia yrityksiä, jotka on listattu Saksaan tai muualle Euroopan talous- ja rahaliiton alueelle. Yhdysvalloissa ylipaino kannattaisi olla keskisuurissa yhtiöissä ja niistä erityisesti maan yksityisen kulutuksen palautumisesta hyötyvissä toimijoissa. Lisäksi arvoyhtiöt olisivat tässä skenaariossa houkutteleva sijoituskohde. Niistä sekä amerikkalaiset energiayhtiöt että brittiyhtiöt hyötyisivät talouden elpymisestä. Skenaarion mukaan S&P 500 -indeksi nousisi 3150 pisteeseen, ja Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan tuotto olisi 1,40 prosenttia.

Pessimistisimmän skenaarion odotus on, että talouden elpyminen olisi hidasta ja taloustilanne normalisoituisi vasta kesäkuussa 2021. Sijoittajien olisi kyseisessä skenaariossa vaikea löytää houkuttelevasti hinnoiteltuja turvasatamia. Niitä voisivat joissakin tapauksissa kuitenkin olla korkean luottoluokituksen joukkolainat. Lisäksi kullan hintakehitys olisi tässä skenaariossa monia muita omaisuusluokkia parempi.

Kuluttajien heikon kysynnän vuoksi deflaatio olisi pessimistisimmän skenaarion toteutuessa inflaatiota todennäköisempi. Markkinoiden epävarmuuden vuoksi sijoittajat saattaisivat kyseisessä tilanteessa turvautua aktiiviseen salkunhoitoon, kun passiivisten sijoitustuotteiden tuotto olisi vaatimaton. Pessimistisimmän skenaarion tapauksessa S&P 500 -indeksi laskisi 2100 pisteeseen, ja Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan tuotto olisi 0,50 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös