Asunnot ja kiinteistöt

Kuluttajaliitto: Vuokravakuus ei ole remonttiraha

Moni yksityinen vuokranantaja pitää vuokravakuutta virheellisesti jonkinlaisena remonttirahana.

Vuokravakuus on yleensä vuokranantajan pyytämä rahallinen vakuus tai pantti, joka maksetaan ennen asunnon luovuttamista. Vakuuden avulla vuokranantaja pyrkii suojaamaan omistamansa asunnon mahdollisilta vahingoilta, tai jos vuokra jää maksamatta.

Laissa ei ole erikseen määritelty vuokravakuuden suuruutta, mutta vakuuden tulee olla kohtuullinen. Yleensä vuokravakuus on 1-3 kuukauden suuruinen, ja yleisin vuokravakuuden määrä on yhden kuukauden moni yksityinen vuokranantaja pitää vuokravakuutta jonkinlaisena remonttirahana vuokra.

Yleensä vuokralainen suorittaa vuokravakuuden asunnon omistajan tai välittäjän tilille, johon se jää pantiksi kunnes asunnon sopimus päättyy. Kun asunnon sopimus päättyy, ja vuokrat on maksettu ajallaan ja asunto on hyvässä kunnossa, vakuus voidaan palauttaa vuokralaiselle.

Vuokranantajat eivät kuitenkaan aina palauta vuokravakuutta vuokralaiselle vuokra-ajan päätyttyä, kuten pitäisi. Kuluttajaliitto kertoo, että kun kyse on vuokravakuuteen liittyvästä pulmasta, on melkeinpä aina kyse yksityisestä vuokranantajasta.

”Välillä tuntuu siltä, että, jolla rahoitetaan asunnon maalaus tai muu pintaremontti eri vuokralaisten välissä”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toteaa.

Beurling-Pomoell painottaa, että vuokravakuus on tarkoitettu vain sen varalle, että vuokralainen jättää vuokrat maksamatta, asunnon loppusiivous on tekemättä tai aiheuttaa vuokranantajalle muuta vahinkoa, esimerkiksi vahingoittaa asuntoa.

”Normaalista kulumisesta aiheutuvien remonttien tai korjaustöiden maksaminen ei kuulu vuokravakuuden käyttötarkoituksen piiriin”, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Vuokralainen ei siis ole vastuussa huoneiston normaalista kulumisesta.

Vuokravakuus on palautettava vuokralaiselle välittömästi vuokrasuhteen päätyttyä, jos lakiin perustuvaa syytä sen käytölle ei ole.

Kuluttajaliitto suosittaa, että sekä vuokrasuhteen alussa että lopussa vuokralainen ja vuokranantaja tekevät yhdessä asunnossa katselmuksen, jossa kirjataan ylös huoneiston mahdolliset viat ja puutteet.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös