Yritysuutiset

General Motors hankki siivun sähköautoyhtiö Nikolasta

Kummankin yhtiön osakekurssi kääntyi pian ilmoituksen jälkeen voimakkaaseen kasvuun. Yhteistyön uskotaan auttavan jatkossa kumpaakin yhtiötä.

Sähkökäyttöisiä kuorma-autoja kehittävän Nikola-yhtiön osakekurssi lähti tiistaina nopeaan kasvuun, kun autoalan perinteisiin jätteihin kuuluva General Motors eli GM ilmoitti ryhtyvänsä strategiseen yhteistyöhön Nikolan kanssa. Yhteistyösopimuksen myötä General Motors saa itselleen 11 prosentin osuuden Nikolasta. Tämä vastasi ennen uutisen julkituloa reilun kahden miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoista siivua yhtiöstä.

Kummankin yhtiön osakekurssit olivat uutisen jälkeen voimakkaassa nousussa. Tieto yhteistyöstä julkaistiin ennen Yhdysvaltain pörssien aukeamista tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa, mutta General Motorsin osake oli ennakkomarkkinoilla kuuden prosentin nousussa. Nikolan osake taas oli juuri ennen kaupankäynnin alkua reilun 30 prosentin nousussa.

Yhteistyöllä haetaan molemminpuolista hyötyä

Yhtiöiden väliseen sopimukseen kuuluu, että Nikola saa jatkossa osan ajoneuojensa vaatimista komponenteista suoraan General Motorsilta. Esimerkiksi Nikolan Badger-avolava-auto tulee yhteistyön myötä käyttämään General Motorsin valmistajaa Ultium-akkua.

General Motors puolestaan saa omistusosuutensa lisäksi yhden paikan Nikolan hallitukseen. Lisäksi General Motors uskoo yhteistyön kautta pääsevänsä nykyistä paremmin mukaan uusiutuvia energianlähteitä käyttävien ajoneuvojen markkinoille.

Nikolan perustaja Trevor Milton kertoi myös tiedotteessaan, että Nikola tulee hyötymään General Motorsin pitkän historian tuomasta kokemuksesta. General Motorsin juuret autoteollisuuden parissa yltävät yli sadan vuoden taakse, kun taas Nikola perustettiin vasta viisi vuotta sitten.

Nikolan liikevaihto on yhä lähellä nollaa

Nikolan markkina-arvo oli ennen General Motorsin kanssa tehtyä sopimusta noin 13,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria (noin 11,4 miljardia euroa), vaikka yhtiön liikevaihto on lähes olematon, eikä yhtiö ole myynyt vielä yhtäkään ajoneuvoa. Nikolan oman arvion mukaan yhtiö alkaisi tuottamaan merkittävää liikevaihtoa ensi vuonna, jolloin yhtiön ensimmäisten ajoneuvojen on määrä tulla myyntiin.

Samaan aikaan General Motorsin markkina-arvo oli vain hieman yli kolme kertaa suurempi, vaikka yhtiön vuosittainen liikevaihto oli viime vuonna 137,2 miljardia dollaria (noin 116,5 miljardia euroa).

Monen muun sähköautoja kehittävän yhtiön tapaan myös Nikolan osakekurssi perustuu siihen, että sijoittajat uskovat yhtiön mullistavan tulevaisuudessa autoalan täysin. Myös muiden sähköautojen valmistajien kurssit ovat nousseet viime aikoina valtavan korkealle, vaikka yhtiöiden varsinainen liiketoiminta vasta hakee muotoaan. Esimerkiksi toissaviikolla kiinalaisen Xpeng-sähköautovalmistajan osakekurssi nousi heti listautumispäivänä peräti 41 prosenttia, kun taas alkuvuodesta Tesla nousi kaikkien aikojen arvokkaimmaksi autovalmistajaksi.

Nikolan ja General Motorsin yhteistyöstä uutisoivat muun muassa talouskanava CNBC ja Yahoo Finance.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös