Yritysuutiset

Teslan kiinalaiskilpailija Xpeng listautui pörssiin, kurssi kovassa nousussa

Kiinalaisen sähköautovalmistaja Xpengin kurssi nousi ensimmäisen kaupankäyntipäivän jälkeen peräti 41 prosenttia.

Kiinalainen sähköautovalmistaja Xpeng listautui eilen torstaina New Yorkin pörssiin. Yhtiö myi listautumisannin yhteydessä 99,7 miljoonaa osakettaan 15 dollarin kappalehintaan, mikä tarkoitti yhteensä lähes 1,5 miljardin Yhdysvaltain dollarin (noin 1,3 miljardin euron) kokonaispottia.

Xpengin pörssitaival alkoi hyvin, sillä ensimmäisen kaupankäyntipäivän päätteeksi yhtiön osakkeiden arvo nousi peräti 41 prosenttia listautumishinnasta. Korkeimmillaan yhtiön osakkeilla käytiin päivän aikana kauppaa noin 25 dollarin kappalehintaan, joka tarkoitti 67 prosentin nousua suhteessa listautumishintaan.  

Yhtiön oli alkujaan tarkoitus myydä listautumisen yhteydessä ainoastaan 85 miljoonaa osaketta 11–13 dollarin kappalehintaan, mutta suuren kysynnän vuoksi tarjottujen osakkeiden määrää ja kappalehintaa nostettiin juuri ennen listautumista.

Xpeng kilpailee Kiinassa Teslan kanssa

Vuonna 2014 perustettu Xpeng valmistaa sähköautoja erityisesti Kiinan markkinoille. Yhtiön kotipaikka on Kiinan Guangzhoussa ja sillä on kaksi tehdasta Kiinassa. Xpeng on aikaisemmin ulkoistanut autojensa valmistamisen ulkopuolisille toimijoille, mutta on sittemmin alkanut valmistamaan ajoneuvojaan myös itse.

Xpengin uusin automalli on P7-nimellä tunnettu sedan, jonka toimitukset yhtiö aloitti heinäkuussa. P7 on markkinoilla nähty suorana haastajana Teslan Model 3 -mallille, jota Tesla myy nykyään myös Kiinan markkinoille.

Listautumisensa myötä Xpeng on jo kolmas Yhdysvalloissa listautunut Teslan kiinalaiskilpailija. Sähköautovalmistaja NIO listautui New Yorkin pörssiin syksyllä 2018, Li Auto taas Nasdaqiin vajaa kuukausi sitten. Kiinan suurta sähköautojen valmistajien määrää selittävät paitsi maan suuret sisämarkkinat, myös Kiinan alalle myöntämät huomattavat valtiontuet.  

Xpeng on myyntimäärillä mitattuna kiinalaiskolmikosta toistaiseksi pienin yritys. NIO myi vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla yhteensä noin 14 800 ja Li Auto noin 9 500 ajoneuvoa, kun taas Xpengin myyntimäärä jäi noin 4 700 ajoneuvoon. Kaikki kiinalaisyhtiöt jäivät myös kauas Teslan 48 400 ajoneuvon myyntiluvuista.

Sähköautomarkkinoilla takanaan vauhdikas vuosi

Xpengin osakkeen lähitulevaisuus on todennäköisesti vauhdikas, sillä sähköautojen valmistajille on ollut takanaan tapahtumarikas vuosi.

Koronapandemian myötä sähköautojen myynti on tippunut Kiinassa rajusti. Romahduksen pahin vaihe näyttäisi kuitenkin olevan jo ohitse, sillä kuukausitasolla ympäristöystävällisiä energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen myynti on jo kääntynyt takaisin kasvuun.

Osakemarkkinoilla taas sähköautoja valmistavien yritysten osakekurssit ovat nousseet nopeasti. Teslan osakekurssi on noussut vuodenvaihteesta noin 420 prosenttia, kiinalaisen NIO:n taas noin 430 prosenttia. Teslasta tuli hurjan kurssinousun myötä kesällä maailman arvokkain autoyhtiö, vaikka yhtiö myykin yhä vain murto-osan siitä ajoneuvomäärästä, mitä autoalan perinteiset jättiläiset myyvät. Yhtiöiden osakekursseihin on siis ladattu suuria odotuksia tulevista tuotoista.

Oman mausteensa Xpengin ja muiden kiinalaisten sähköautovalmistajien tulevaisuuteen tuovat myös poliittiset riskit. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto on toistuvasti uhannut poistavansa kiinalaisyhtiöitä yhdysvaltalaisista pörsseistä. Tämä ei ole kuitenkaan näyttänyt hillitsevän kiinalaisyhtiöiden halua listautua pörssiin Yhdysvalloissa.

Kommentoi
Ylös
>