Osakeanalyysit

Analyytikot: Nokian osakkeen arvostustaso on alhainen – pöytä katettu rakennejärjestelyille

Nokian osakkeen arvo on painunut alle osien summan, arvioivat Inderesin analyytikot.

Samsung nappasi Nokian nenän edestä syyskuun alussa amerikkalaisen Verizon-operaattorijätin viisivuotisen ja 6,6 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen 5G-laitteiden toimituksista. Verizon on USA:n suurin teleoperaattori.

Huhuja Nokian kutistuvasta asemasta teleoperaattorijätin toimittajana liikkui jo aiemmin. Amerikkalaisten teleoperaattorien markkinat ovat olleet tähän asti Nokian ja Ericssonin vahvoja markkinoita, koska kiinalaisyhtiöt ovat olleet tältä markkinalta ulkona. Nyt kuitenkin Samsungin vahvistuva asema luo lisäpaineita Nokialle.

Nokian osake onkin ollut selvässä laskusuunnassa elokuun lopulta lähtien.

Inderesin analyytikot Mikael Rautanen ja Atte Riikola arvioivat artikkelissaan, että Nokian markkinaosuuksien menetykset suurimmissa operaattoreissa nakertavat laiteliiketoiminnalle tärkeitä mittakaavaetuja. Se voi heijastua pidemmässä juoksussa Nokian kannattavuuteen, investointikykyyn ja kilpailuasemaan.

”Jos Nokia ei pärjää maailman suurimmissa ja vaativimmissa asiakkuuksissa, on osakemarkkinan aiheellista olla huolissaan yhtiön pitkän aikavälin kilpailukyvystä. Yhtiö tarvitsisi myös liikevaihdon kasvua, sillä kulusäästöjen tie tulee jossain vaiheessa päätökseensä”, Rautanen ja Riikola toteavat.

Toisaalta analyytikot arvioivat, että Nokialla pitäisi olla kaikki edellytykset kasvattaa tai vähintäänkin puolustaa markkinaosuuksiaan lähivuosina, kun Huaweita kohtaan asetetaan kiristyviä rajoitteita useilla markkinoilla. Se toimii Rautasen ja Riikolan mukaan positiivisena ajurina Nokian osakkeelle.

Samalla geopoliittinen tilanne kiihdyttää spekulaatioita Nokian yritysjärjestelyistä, Inderesin analyytikot pohtivat. Toimintaympäristön muutos korostaa Nokian tarvetta tehdä uusia strategisia valintoja.

Viimeaikainen kurssilasku on painanut luonnollisesti myös Nokian arvostuskertoimia alaspäin.

”Viime aikojen kurssilaskun myötä Nokian osaketta hinnoitellaan jälleen selvästi alle sen osien summan ja yli 3 euron osakekurssi on perusteltavissa pelkästään Nokian kannattavimpien yksiköiden (Software ja Technologies) kautta.”

Nokian osakkeen aliarvostuksen purkautuminen voisi toteutua kahdella vaihtoehtoisella tavalla, analyytikot pohtivat. Ensimmäisessä skenaariossa Nokian uusi johto saa järjesteltyä Networks-yksikön kestävään tuloskäänteeseen. Toisessa skenaariossa edessä olisi suurempi rakennejärjestely, jossa kuskin paikalla voi olla Nokia itse tai ulkopuolinen taho.

”Nykyisellä arvostustasolla osakkeen laskuvara on kuitenkin suhteellisen rajattu ja käänneskenaariossa tuottopotentiaali tuntuva, mikä puoltaa varovaista positiivista näkemystä”, Rautanen ja Riikola arvioivat.

Inderes nosti Nokian suosituksen lisää-tasolle aiemmalta vähennä-tasolta ja tarkisti osakkeen tavoitehinnan 3,6 euroon aiemmasta 4,0 eurosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös