Sijoitusuutiset

Aseosakkeiden reippaat kurssinousut yhdistettiin virheellisesti kongressitalon tapahtumiin

USA kongressitaloon tunkeutuminen sekoitettiin senaatinvaalien tuloksen vahvistumisesta joutuvaan asevalmistajien osakeralliin.

Viime yön tapahtumien seurauksena Twitterissä levisi jälleen hyvä esimerkki siitä, kuinka tapahtumat eivät aina selity ensimmäiseksi mieleen tulevalla tekijällä.

Viime yönä/illasta Suomen aikaan saimme lukea lehdistä sekä seurata livestriimejä, siitä kuinka Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon estääkseen marraskuussa käytyjen presidentinvaalien tuloksen vahvistuksen.

Näiden tapahtumien seurauksena Twitterissä alkoi levitä twiitti, jossa käsiteltiin aseenvalmistajan Smith & Wessonin kurssinousua ja kuinka tämän nousun syynä väitetysti olivat kongressitalon valtaus sekä sitä edeltäneet protestit.

Twiittia uudelleentwiitattiin ja levitettiin reippaasti ja jopa Bloomberg Markets päätyi uudelleentwiittaamaan kyseisen twiitin.

Smith & Wesson ei ollut suinkaan ainut asevalmistaja, jonka osake nousi reippaasti eilisen aikana. Myös muut asevalmistajat kuten Sturm, Ruger & Co. sekä Vista Outdoor lopettivat päivänsä reippaasti vihreän puolella yli 12 prosentin nousulla.

Todellisuudessa syy näiden osakkeiden kurssinousulle ei suinkaan ollut kongressitalon tapahtumat ja sijoittajien pelko Yhdysvaltojen ajautumisesta sisällissotaan, tai sijoittajien ajatus Yhdysvaltain kansasta valmistautumassa valtaamaan kongressitalonsa takaisin oman käden oikeudella.

Syynä asevalmistajien osakkeiden reippaalle nousulle oli Georgian osavaltion pitkittyneiden senaatinvaalien tuloksen ratkeaminen. Vaalit venyivät toiselle kierrokselle, koska ensimmäisellä kierroksella yksikään ehdokkaista ei onnistunut saamaan vaadittua 50 prosenttia äänistä.

Kyseiset senaatinvaalit olivat merkittävät, sillä niiden tuloksen myötä demokraatit vahvistivat itselleen enemmistön senaatissa. Demokraattien enemmistö samanaikaisesti niin senaatissa kuin edustajainhuoneessa on historiallisesti tarkoittanut tiukempia aselakeja. Tiukempien aselakien pelko taas historiallisesti on kasvattanut ampuma-aseiden myyntiä lyhyellä aikavälillä kuluttajien pelätessä menettävänsä mahdollisuuden ostaa aseita tulevaisuudessa.

Syynä asevalmistajien osakekurssien nousuun ei siis ollut kongressitalon tapahtumat vaan Georgian senaatinvaalien tuloksen vahvistuksesta seuraava demokraattien enemmistö ja pelko tiukemmista aselaeista. Sijoittajat siis ostivat asevalmistajien osakkeita ennakoiden tulevaa todennäköistä nousua myynneissä.

Epäselvyyttä kurssinousuihin todennäköisesti aiheutti etenkin se, että Georgian senaatinvaalien toinen kierros oli äärimmäisen tiukka ja vahvistus demokraattien voittoon varmistui samoihin aikoihin kuin Trumpin kannattajat valtasivat kongressitalon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös