Indikaattorit

Yhdysvaltojen tuoreet työllisyysluvut heikkenivät yllättäen

USA:n maatalouden ulkopuolinen yksityisen sektorin työpaikkojen muutos kuukausittain (1000 työpaikkaa).

Viime keväästä yhtäjaksoisesti jatkunut työllisyyden elpyminen otti yllättävää takapakkia joulukuussa.

Yksityisen sektorin työpaikkojen määrä laski yllättäen Yhdysvalloissa joulukuussa. Yksityisen sektorin työpaikkoja oli joulukuun lopussa 132 000 vähemmän kuin kuukausi aiemmin. Työpaikkojen määrä laski ensimmäisen kerran sitten viime huhtikuun.

Marraskuun lukuja korjattiin tosin ylöspäin. Marraskuussa uusia yksityisen sektorin työpaikkoja tuli lisää 304 000.

Joulukuun työllisyyslukemat olivat melkoinen negatiivinen yllätys, sillä ekonomistit olivat odottaneet 75 000 yksityisen sektorin työpaikkojen lisäystä joulukuulle, kertoo uutistoimisto Bloombergin aineisto.

”Jokaisen taantuman sydän on työpaikkojen menetys ja nyt työpaikkojen määrän lasku vuoden lopussa viittaa siihen, että viime kevään työmarkkinoiden synkät päivät ovat tulleet takaisin”, kommentoi työllisyyslukuja MUFG Union -pankin pääekonomisti Chris Rupkey.

Mikäli työllisyyslukujen elpyminen pysähtyy, on USA:n pian aloittavalla uudella hallinnolla luultavasti mielessä jälleen uusi elvytyspaketti. Georgian senaattorivaalien lopputulos johti siihen, että tulevan presidentin Joe Bidenin puolueella eli demokraateilla on nyt enemmistö sekä kongressin edustajainhuoneessa että senaatissa. Se tekee elvytyspaketin läpiviemisen helpommaksi.

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump sekä kongressin demokraatit ja republikaanit pääsivät joulukuun lopussa useiden kuukausien väännön jälkeen sopuun lähes 900 miljardin dollarin elvytyspaketista USA:n talouteen ja kansalaisille.

USA:n koronakriisi voi kuitenkin vielä pahentua entisestään, sillä Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoitti joulukuussa pandemian pahimman vaiheen olevan vasta tulossa. Faucin mukaan ihmisten joulumatkustelu on johtamassa koronatilanteen pahentumiseen lähiviikkoina.

Kuluttajakäyttäytyminen on avainasemassa USA:n talouden kehityksessä, sillä noin 70 prosenttia bruttokansantuotteesta syntyy yksityisestä kulutuksesta. Maan kotitalouksien säästämisaste nousi viime vuonna koronakriisin vuoksi korkeimmillaan lähes 34 prosenttiin. Se on luonut patoutunutta kulutuskysyntää, mikä pääsee vauhtiin koronarajoitusten hellittäessä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jyrki Vaskela

    Jyrki Vaskela

    7.1.2021 at 19:30

    Bilden.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös