Mikään ei näytä vievän uskoa aleneviin korkoihin Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltojen työministeriön alainen virasto, Bureau of Labor Statistics, julkisti tänään maan tuoreimmat työllisyysluvut. Yhdysvaltojen talouteen syntyi elokuussa työpaikkoja odotettua vähemmän, vaikka samalla työttömyysaste laski.
Työmarkkinoille syntyi elokuussa 142 000 maatalouden ulkopuolista työpaikkaa, mikä on vähemmän kuin ekonomistien keskimäärin odottama 165 000 työpaikkaa.
Samalla työttömyysaste laski 4,2 prosenttiin heinäkuun 4,3 prosentista. Elokuun työpaikkojen lisäys oli suurempi kuin heinäkuun tarkistettu 89 000 työpaikkaa.
Sijoittajia kiinnostaa työllisyyslukujen lisäksi myös palkkakehitys, koska sillä on vaikutusta keskuspankin tuleviin korkopäätöksiin.
Palkojen nousu ei osoita merkkejä laskusta. Palkat nousivat elokuussa 3,8 prosenttiin vuoden takaisesta, kun se heinäkuussa oli 3,6 prosenttia. Kuukausitasolla palkat nousivat 0,4 prosenttia, mikä on enemmän kuin heinäkuun 0,2 prosenttia.
Iso kysymys sijoittajien kannalta on se, kuinka voimakkaasti USA:n keskuspankki Fed aikoo leikata korkoja kokouksessaan myöhemmin tässä kuussa.
Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell antoi heinäkuun lopulla siitä, että keskuspankki on piakkoin aloittamassa ensimmäiset ja odotetut koronlaskut.
Powell kertoi tuolloin Washingtonin talousklubin haastattelussa, että keskuspankki ei odota inflaation laskua kahteen prosenttiin, vaan aloittaa koronlaskut jo aiemmin.
Powell viittasi ajatukseen, että keskuspankkipolitiikka toimii ”pitkällä ja vaihtelevalla viiveellä” selittääkseen, miksi Fed ei odottaisi kahden prosentin inflaatiotavoitteen saavuttamista.
Lisäksi elokuun lopulla Yhdysvaltojen Jackson Holessa pitämässään puheessa pääjohtaja tarjosi niin sanotun ”kyyhkysmäisen” viestin markkinoille. Puhuessaan Kansas Cityn Fedin vuotuisessa taloussymposiumissa Powell kertoi, että ”aika on koittanut sopeuttaa korkopolitiikkaa”.
”Suunta on selvä, koronalennusten ajoitus ja tahti riippuvat saapuvista tiedoista, kehittyvistä näkymistä ja riskien tasapainosta”, hän totesi.
Powell pani merkille inflaatiossa tapahtuneen edistymisen ja sanoi, että Fed voi nyt keskittyä yhtä lailla kaksoistehtävänsä toiseen puoleen eli varmistamaan, että talous pysyy täystyöllisyyden tuntumassa.
Powellin mukaan työmarkkinoiden viileneminen on ollut kiistatonta, ja lisäsi, että keskuspankki ei tavoittele tai pidä tervetulleena työmarkkinaolosuhteiden viilenemisen jatkumista.
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich tulkitsee tuoreita työllisyyslukuja niin, että koronlaskujen alkaminen on lähes varmaa.
”Yhdysvaltojen uudet työpaikat jäivät odotettua heikommiksi myös elokuussa viitaten viilentyvään työmarkkinaan mutta ei kuitenkaan taantumaan. Fed aloittaa käytännössä varmasti koronlaskut kokouksessaan vajaan parin viikon päästä, hän toteaa viestipalvelu X:ssä.
Evlin päästrategi Valtteri Ahti puolestaan arvioi, että työllisyysluvut eivät hillitse USA:n kasvunäkymiä, kun työttömyys laskee. Talouskasvu näyttää vakaalta, kun toisella vuosineljänneksellä talouskasvu oli kolme prosenttia ja Fedin ennuste kolmannelle vuosineljännekselle on nyt 2,1 prosenttia, Ahti toteaa X:ssä.