USA:n työllisyys on selvällä laskevalla trendillä. Nyt odotetaan keskuspankilta ripeitä ja päättäväisiä toimia.
Yhdysvaltojen talouteen syntyi elokuussa työpaikkoja odotettua vähemmän, vaikka samalla työttömyysaste laski. Työmarkkinoille syntyi elokuussa 142 000 maatalouden ulkopuolista työpaikkaa, mikä on vähemmän kuin ekonomistien keskimäärin odottama 165 000 työpaikkaa.
Samalla kuitenkin työttömyysaste laski 4,2 prosenttiin heinäkuun 4,3 prosentista. Elokuun työpaikkojen lisäys oli suurempi kuin heinäkuun tarkistettu 89 000 työpaikkaa.
Jenkkiosakkeet sulkeutuivat perjantaina selvästi punaiselle ja päättivät epävakaan kaupankäyntiviikon. Sijoittajat sulattelivat ratkaisevan tärkeän työpaikkaraportin merkitystä, joka antoi viitteitä tämän kuun odotetun koronlaskun suuruudesta.
Teknologiapainotteinen Nasdaq laski perjantaina yli 2,6 prosenttia, ja S&P 500 laski yli 1,7 prosenttia. Kulunut viikko oli Nasdaqin huonoin viikko sitten kesäkuun 2022, kun taas S&P koki huonoimman viikkonsa sitten maaliskuun 2023.
Finanssitalo deVere Groupin toimitusjohtaja ja perustaja Nigel Green kehottaa Yhdysvaltain keskuspankkia alentamaan ohjauskorkoaan päättäväisesti 50 korkopisteen verran tulevassa, 17.-18. syyskuuta pidettävässä kokouksessaan vastauksena tuoreimpaan ja kriittiseen työllisyysraporttiin.
”Tiedot osoittavat, että Yhdysvaltojen työmarkkinat ovat viilentyneet merkittävästi”, Green manailee tuoreessa deVere Groupin sijoittajkirjeessä.
Greenen mukaan työpaikkaraportti tulee Yhdysvaltain talouden kannalta kriittisessä vaiheessa. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell on jo siirtänyt huomion aiemmista inflaatiohuolista työmarkkinoiden terveyteen ja tunnustanut amerikkalaisten työntekijöiden mahdollisuuksien vähenemisen riskin.
Green pelkää, että keskuspankki ei reagoi muuttuneeseen tilanteeseen riittävän päättäväisesti.
”Tästä huolimatta on kasvava tunne siitä, että Fed saattaa pysyä liian varovaisena ja valita konservatiivisen neljännesyksikön leikkauksen sen sijaan, että se tekisi aggressiivisen poliittisen vastatoimen, jota tiedot selvästi vaativat.”
Vaikka sijoittajat hinnoittelevat noin 35 korkopisteen kevennyksen, että Fedin on tehtävä suuri leikkaus – ja tehtävä se nyt, Green vaatii. Liian varoivainen linja saattaisi johtaa pahoihin seurauksiin.
”Fed on jo odottanut liian kauan puuttuakseen kasvavaan taloudelliseen vastatuuleen, ja lisäviivyttelyllä voisi olla vakavia seurauksia Yhdysvaltojen taloudelle ja siten myös maailmantaloudelle.”
Raporttien mukaan kaikkia lukuja on tarkistettu alaspäin, mikä viittaa siihen, että nämä tämänpäiväiset luvut saattavat itse asiassa olla epätarkkoja – ja siksi Fedin on Greenen mukaan toimittava nyt.
Fed saattaa kuitenkin päättää pienemmästä, 25 korkopisteen koronalennuksesta syyskuun kokouksessaan, mutta Nigel Greenin mukaan tämä olisi ”vaarallinen virhearviointi”.
Maltillinen koronlasku voisi antaa tilapäistä piristystä, mutta sillä ei todennäköisesti olisi sellaista kestävää vaikutusta, jota tarvittaisiin Yhdysvaltain talouden monien haasteiden torjumiseksi.
Sen sijaan päättäväinen 50 peruspisteen leikkaus rauhoittaisi Greenen mukaan hermostuneita markkinoita ja antaisi voimakkaan viestin siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki on sitoutunut tukemaan Yhdysvaltain taloutta asianmukaisesti.
”Kuluttajien luottamus horjuu, kulutus hidastuu ja yritysten tulokset ovat uhattuina. Fedillä ei ole varaa kiertää näitä varoitusmerkkejä varovaisella 25 prosenttiyksikön leikkauksella. Se ei yksinkertaisesti riitä.”
”Fedin on toimittava rohkeasti seuraavassa kokouksessaan. Epäröinnin ja/tai puolittaisten toimenpiteiden aika on ohi”, DeVeren toimitusjohtaja toteaa lopuksi.