Markkinakommentit

Trump hyväksyi jättimäisen tukipaketin – jenkkifutuurit nousussa

USA:n talouteen pumpataan peräti 900 miljardia dollaria lisää tukea koronakriisin taltuttamiseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump taipui viimein hyväksymään kongressin koronaelvytyspaketin.

Yhdysvaltain kongressin demokraatit ja republikaanit pääsi viime viikolla useiden kuukausien väännön jälkeen sopuun lähes 900 miljardin dollarin elvytyspaketista koronaepidemian vaikutuksia varten. Tukipaketin läpimeno edellytti kuitenkin vielä sitä, että presidentti hyväksyisi tukipaketin.

Tukipaketin mukaan alle 75 000 dollaria eli 61 000 euroa vuodessa ansaitsevat taloudet saavat valtiolta 600 dollarin sekin. Tulojen noustessa tukisumma pienenee asteittain.

Tukipakettiin kuuluu lisäksi yritys- ja maataloustukia sekä 300 dollarin viikoittainen korotus työttömyyskorvauksiin maaliskuun loppuun saakka.

Lisäksi paketilla rahoitetaan rokotteiden jakelua eri osavaltioihin ja tarjotaan taloudellista apua esimerkiksi koronakriisistä kärsineille yrityksille, kouluille ja terveyspalveluiden tuottajille.

Vaikka kongressin molemmat puolueet olivat päässeet sopuun tukipaketista, oli presidentti Donald Trump vitkuttanut paketin hyväksymistä siksi, että hän oli vaatinut 600 dollarin summan nostamista kahteen tuhanteen dollariin. Alun perin demokraatit kannattivat presidentin ehdottamaa 2000 dollarin suoraa tukea, mutta liittovaltion velkaantumista pelkäävät republikaanit olivat vastustaneet sitä.

Kongressi kuitenkin painosti Trumpia hyväksymään puolueiden hyväksymän 600 dollarin paketin, sillä amerikkalaisten työttömyyskorvausten maksatukset katkesivat lauantaina. Lisäksi vuodenvaihteessa oli päättymässä väliaikaiseksi säädetty häätökielto, joka olisi voinut johtaa miljoonien ihmisten kotien menetykseen.

Trumpin päätös oli helpotus myös markkinoille, sillä jenkkifutuurit ovat selvässä nousussa. Niin S&P 500, Dow, Nasdaq kuin Russell 2000 -indeksien futuurit ovat plussalla vaihtelevasti 0,4 – 1,2 prosenttia. Samalla myös markkinoiden epävarmuutta kuvaava VIX-indeksi on laskussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös