Talouden trendit

Nopea 5G-verkko saatavissa jo 1,8 miljoonaan kotitalouteen – keskittyy vielä kuitenkin kasvukeskuksiin

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut ensimmäiset 5G-peittotiedot teleyrityksiltä keräämiensä tietojen perusteella.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut ensimmäiset 5G-peittotiedot teleyrityksiltä keräämiensä tietojen perusteella.

Traficom kertoo, että nopea 100 megan 5G-verkko oli saatavilla ideaaliolosuhteissa jo yli 1,8 miljoonaan kotitalouteen vuoden 2020 lopussa. Osuus on siten 67 prosenttia kaikista kotitalouksista.

5G-verkko keskittyy toistaiseksi kuitenkin asutuskeskuksiin sekä pääväylien yhteyteen. Peitto ei ole vielä kovin laaja.

”Vuoden 2020 lopussa latausnopeudeltaan 100 megainen 5G-peitto kattoi 67 % suomalaisista kotitalouksista ja hieman yli 2 % Suomen maapinta-alasta”, kertoo viestintämarkkina-asiantuntija Joonas Sotaniemi.

Vielä nopeampi 300 megan mobiilipeitto kattoi 60 prosenttia kotitalouksista, mikä on noin yksi prosenttia maapinta-alasta. Jo 109 kunnassa oli 5G-tukiasemia, joita kokonaisuudessaan Suomessa on lähes 3 000. 

Vuodenvaihteessa 100 megan 4G-mobiilipeitto kattoi Suomen maapinta-alasta 17 prosenttia, mikä vastaa 93 prosenttia suomalaisista kotitalouksista. Traficomin mukaan nopeudet ovat saatavilla ideaaliolosuhteissa, joissa verkko on ruuhkaton, käyttäjän ja tukiaseman välillä ei ole esteitä sekä laite on uusi ja nopea.

Kunnista Helsingissä, Kauniaisissa, Keravalla, Maarianhaminassa ja Raisiossa kaikki kotitaloudet olivat 100 megan 5G-verkon alueella.

Traficomin mukaan todennäköisesti 5G-verkon kasvuvauhti ainoastaan kiihtyy, kun uudet taajuusalueet otetaan enenevissä määrin käyttöön. Se on tarpeen, sillä vaikka 4G-verkko riittänee useimpiin lähitulevaisuuden käyttötarpeisiin, vaativat esimerkiksi jotkin automaattiliikenteen käyttötapaukset matalaviiveisempiä 5G-verkkoja.

Mobiilipeittokarttoja ja niiden muutoksia on kuvattu yllä olevassa Traficomin animaatiossa. Voit tutkia oman alueesi matkaviestinverkon peittotietoja Traficomin laatimista Monitorin infokartoista.

Kommentoi
Ylös
>