KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Nikotiini- ja nuuskaosakkeisiin sijoittaminen

Tupakka- ja nuuskaosakkeista saatavat osingot ovat monesti keskimääräistä korkeampia.

Lisäksi monien sijoitus- ja eläkerahastojen säännöt eivät salli niihin sijoittamista, joten osakkeiden hinnat ovat usein kohtuullisia. Nuuskayrityksillä on lisäksi kehitteillä uusia tuotteita, joilla käyttäjäkunta saadaan pidettyä, kuten nikotiinipussit ja sähkötupakat.

Tutustutaan seuraavaksi yhteen alan yritykseen, Swedish Match AB:hen.

Case Swedish Match AB

Swedish Match AB on vuonna 1915 perustettu perinteinen ja vakavarainen tupakkayhtiö. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Yhtiö valmistaa tupakkatuotteiden lisäksi sytytintuotteita. Ruotsissa ja Norjassa Swedish match on markkinajohtaja nuuskan myynnissä. Yhtiön tunnetuimmat tuotemerkit nuuskassa ovat General,ja Göteborg.

Pohjoismaiden lisäksi yhtiöllä on vahva jalansija Yhdysvalloissa purutupakan ja sikareiden puolella. Tulitikuissa Swedish match on globaali markkinajohtaja. Yhtiöllä on toimintaa 11 maassa ja työllistää noin 6000 ihmistä.

Volvo on Swedish Matchin merkittävin osakkeenomistaja.

Swedish Match sopii hyvin defensiiviseen salkkuun. Yhtiö on hyvä osingonmaksaja ja suhteellisen immuuni markkinoiden heilahduksille. Osinkotuotto on ollut 2-3 prosentin luokkaa. Yhtiö on myös hyvin saanut korvattua tupakan kulutuksen vähenemisen uusilla innovatiivisilla nikotiinituotteilla kuten Zyn-nikotiinipusseilla.

Nikotiinipussit lanseerattiin vain joitakin vuosia sitten ja tekevät jo mukavasti tulosta. Varsinkin Pohjois-Amerikassa Zyn on ollut myyntimenestys ja yhtiö odottaa nikotiinipussien suosion lisääntyvän tulevaisuudessa myös globaalisti. Osakkeen P/E-luku on 25 ja yhtiön kurssi on noussut viidessä vuodessa 154 prosenttia.

EU kielsi nuuskan myynnin koko EU:n alueella vuonna 1995. Vain Ruotsi sain erityisluvan jatkaa nuuskan myyntiä ja valmistusta. Suomessa ollaankin hiljattain eduskunnassa käyty keskustelua, pitäisikö Suomenkin sallia nuuskan myynti. Nyt kaikki Ruotsista tuodun nuuskan käytöstä aiheutuvat terveyshaitat päätyvät Suomen valtion maksettavaksi, kun taas nuuskan myynnistä kertyvät verotulot jäävät Ruotsin valtion kassaan.

Swedish Match AB:n osakkeisiin voi sijoittaa esimerkiksi Nordnetin kautta.

Mitä tulee muistaa nuuska ja tupakka osakkeisiin sijoitettaessa?

Nuuska- ja tupakkaosakkeisiin sijoitettaessa on tärkeää muistaa lainsäädännölliset riskit. Monilla mailla on pyrkimys lopettaa kaikkien nikotiinituotteiden myynti tiettyyn ajankohtaan mennessä. Suomessa tällainen tavoite on asetettu vuodelle 2030.

Joskus lainmuutokset voivat tapahtua nopeassa aikataulussa, joten kannattaa olla hereillä ja seurata, että nämä riskit eivät realisoidu silloin, kun oma positio nuuskaosakkeissa on liian suuri.

Kommentoi
Ylös
>