Yritysuutiset

Kemira näkee paineita kustannusten nousuun

Kemira ylitti ensimmäisellä vuosineljänneksellä tulosodotukset.

Kemiran liikevaihto laski tammi-maaliskuussa 6,0 prosenttia edellisvuoden samalta ajanjaksolta 606 miljoonaan euroon. Yhtiön mukaan lasku johtui pääasiassa negatiivisesta valuuttavaikutuksesta. Liikevaihto paikallisissa valuutoissa, yritysostot ja -myynnit pois lukien, laski 2,0 prosenttia myyntihintojen laskun seurauksena.

Operatiivinen käyttökate laski ensimmäisellä vuosineljänneksellä 4,0 prosenttia ja oli 104,6 miljoona euroa. Operatiivinen käyttökateprosentti kasvoi 17,3 prosenttiin viime vuoden 16,9 prosentista, mitä tukivat kustannusten hyvä hallinta ja myyntivolyymien hienoinen nousu.

Kemiran operatiivinen liikevoitto ylitti analyytikoiden konsensusodotuksen, kun se oli tammi-maaliskuussa 55,7 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavaan aikaan operatiivinen liikevoitto oli 60,8 miljoonaa. Analyytikoiden konsensusodotus oli hieman yli 55 miljoonaa euroa.

Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kertoo, että kysyntä elpyi edelleen vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna edelliseen neljännekseen koronapandemian jatkumisesta, toimitusketjujen maailmanlaajuisista häiriöistä ja Pohjois-Amerikan logistiikkahaasteista huolimatta.

”Pois lukien vaihteluille alttiimpi Oil & Gas -liiketoiminta ja negatiivinen valuuttavaikutus, liikevaihto pysyi vakaana. Kannattavuus säilyi vahvana. Operatiivinen käyttökate oli 105 miljoonaa euroa ja operatiivinen käyttökateprosentti 17,3 % kustannusten hyvän hallinnan ja elpyvän kysynnän ansiosta”, Rosendal toteaa.

Ilman negatiivista valuuttavaikutusta Pulp & Paper -segmentin liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia korkeampien myyntimäärien ansiosta, mitkä ylittivät pandemiaa edeltävän, vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen tason.

Toimitusjohtajan mukaan liikevaihdon kasvu oli vahvaa myös Aasian ja Tyynenmeren alueella, joka on Kemiralle tärkeä strateginen kasvualue. Segmentin kannattavuus parani ja operatiivinen käyttökateprosentti oli vahva 17 prosenttia.

Industry & Water -segmentin liikevaihto laski 10 prosenttia pääasiassa Oil & Gas -liiketoiminnan vuoksi. Liuskeöljy- ja -kaasuliiketoiminnan elpyminen jatkui edellisestä neljänneksestä. Segmentin operatiivinen käyttökateprosentti oli vahva 17,6 prosenttia.

Kemira pitää vuoden 2021 näkymämme ennallaan.

”Näemme paineita kustannusten nousuun sekä joitakin raaka-aineiden saatavuuteen liittyviä haasteita, mutta jatkamme aktiivista työtämme näiden vaikutusten lieventämiseksi tulevina neljänneksinä. Odotamme liikevaihdon paikallisissa valuutoissa, yritysostot ja -myynnit pois lukien, kasvavan vuodesta 2020 (2 427 miljoonaa euroa). Kannattavuuden osalta odotamme operatiivisen käyttökatteen olevan samalla tasolla tai hieman (alle 5 %) pienempi kuin vuonna 2020 (435 miljoonaa euroa)”, Rosendal toteaa.

Kemiran odottaa loppumarkkinoiden kysynnän elpyvän vähitellen vuodesta 2020 ennustetun talouskasvun mukaisesti. Kysyntä elpyy erityisesti öljy- ja kaasumarkkinoilla, yhtiö uskoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös