Kasvuosakkeet

Moderna tekee tulosta koronarokotteella – biolääkeyhtiö nostaa kapasiteettia

Koronarokotteista on maailmalla pula. Biolääkeyhtiö Moderna on nostamassa rokotekapasiteettiaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Maailman terveysjärjestö WHO on lisännyt lääkeyhtiö Modernan rokotteen niiden koronarokotteiden listalle, joille järjestö on antanut suosituksen hätätilakäytöstä. Näiden hätätilakäyttöön suositettujen rokotteiden listaus auttaa rokotteiden luotettavuuden arvioimisessa niitä maita, jotka eivät itse pysty tutkimaan rokotteita.

WHO on aiemmin suosittanut neljää muuta koronarokotetta hätätilakäyttöön. Organisaation mukaan on tärkeää saada lisää rokotteita käyttöön, koska koronarokotteiden saatavuudessa on ollut ongelmia.

Tarve rokotteille kasvaa maailmalla päivä päivältä.

Tämän hetken pahimmiksi koronapesäkkeiksi ovat nousseet väkirikkaat maat, Brasilia ja ennen kaikkea Intia. Perjantaina Intiassa havaittiin yli 400 000 uutta koronatartuntaa, mikä on korkein yksittäisen päivän lukema. Brasiliassakin kirjattiin yli 73 000 uutta tartuntaa.

Viime viikolla Israelin uutispalvelu Ynet kertoi, että Israel on tilaamassa ensi vuodelle 7,2 miljoonaa rokoteannosta Modernalta. Se tarkoittaa nykyisellä valuuttakurssilla yli 150 miljoonan dollarin tilausta.

Uutinen on Modernan ensi vuoden koronarokotteiden myynnin kannalta positiivinen asia, sillä se antaa viitteitä siitä, että myös muut maat tulevat tilaamaan rokotteita Modernalta myös ensi vuodelle. Pfizer ja BioNTech ovat jo lähellä kahden vuoden sopimusta Euroopan Unionin kanssa 1,8 miljardista rokoteannoksesta.

USA tulee luultavasti tilaamaan rokotteita useilta toimittajilta, myös Modernalta.

Modernan rokotteen teho on ollut testeissä korkea, 94,5 prosenttista. Kuten lääkejätti Pfizerin koronarokote, myös Modernan rokote perustuu täysin uuteen välittäjä-RNA-teknologiaan. Siinä elimistöä ei altisteta kuolleelle, tainnutetulle tai pilkotulle virukselle, vaan kehon solut huijataan tuottamaan oikeita proteiineja ujuttamalla soluun peukaloitu rakennusohje.

Modernan rokotteessa on yksi etu Pfizerin rokotteeseen verrattuna: se säilyy jääkaappilämmössä jopa 30 päivän ajan, kun aiempi arvio oli ollut seitsemän päivää. Pfizerin rokote sen sijaan vaatii säilömistä jopa -80 asteessa, mikä tekee rokotteen jakelusta haastavaa.

Moderna ilmoitti tällä viikolla, että se tulee tekemään investointeja lisätäkseen rokotetarjontaa. Yhtiö aikoo nostaa tuotantokapasiteettinsa ensi vuonna kolmeen miljardiin rokoteannokseen. Moderna rahoittaa investoinnit omista kassavaroistaan.

Biolääkeyhtiön osake on noussut yhtiön tarjoaman tehokkaan koronarokotteen ansiosta jyrkällä kulmakertoimella. Vuodessa yhtiön markkina-arvo on noussut 285 prosenttia.

Kovasta kurssinoususta huolimatta Modernan arvostuskertoimet tämän vuoden analyytikoiden konsensuksen mukaisella tulosennusteella arvioituna eivät ole korkeita.

Analyytikot odottavat yhtiön viime vuoden -2,0 dollarin osakekohtaisen tuloksen nousevan tänä vuonna peräti 22,4 dollariin. Se tarkoittaa nykyisellä vajaan 179 dollarin kurssinoteerauksella P/E-kerrointa 8,0x. Yhtiön kassan ja velat huomioiva EV/Ebitda-kerroin on vain 4,8x.

Tosin analyytikot eivät usko ensi vuonna Modernan yltävän yhtä hyvään suoritukseen, sillä vuoden 2022 konsensusodotus osakekohtaiselle tulokselle on 16 dollaria. Nykyisellä kurssitasolla siten vuoden 2022 arvostuskertoimet ovat tätä vuotta korkeammat.

Analyytikot ovat kuitenkin epäileväisiä Modernan osakkeen tulevien tuottojen suhteen. Analyytikoiden Modernan osakkeen konsensustavoitehinta on suurin piirtein nykyisellä kurssitasolla. TipRanks-sivuston mukaan myös sisäpiiriläiseiset ovat olleet viime aikoina myyntilaidalla.

Vastuurajoitus: Kirjoittaja omistaa Modernan osakkeita.

Kommentoi
Ylös
>