Sijoitusstrategiat

Verotuksen huomioiva korkoa korolle efekti syntyy pitkistä pitoajoista

Pitkällä pitoajalla on etunsa, mutta osakkeen myymättä jättäminen on yksi sijoittamisen vaikeimmista asioista.  

Käydäänpä läpi muutaman legendaarisen sijoittajan neuvoja. 

Warren Buffett: ”Jollet halua omistaa osaketta 10 vuotta, älä edes kuvittele omistavasi sitä 10 minuuttia”.  Mikä sitten on Buffettin suosituin pitoaika: ”ikuisesti”.

Philip A Fisher edustaa hiukan erilaista koulukuntaa, mutta hänetkin tunnetaan lausahduksestaan, jonka mukaan oikea aika myydä osake on melkein ei milloinkaan 

Peter Lynch laskee suurimmiksi virheikseen osakkeiden myymisen liian aikaisin.

Jostain syystä neuvoa ei noudateta ja sijoittajien toteutunut osakkeiden pitoaika lasketaan pikemminkin kuukausissa kuin vuosissa. Mutta miten välttää tuo liian aikainen myynti? Alla kaksi huonoa syytä myydä pitkään salkkuun ostettu erinomainen yritys.    

1.   Osakkeen hinta nousee 

Otetaanpa lähtökohdaksi tuo Warren Buffettin mainitsema kymmenen vuoden pitoaika. Siitä huolimatta, että tuo kymmenen vuotta on merkittävästi lyhyempi aika kuin tuo Fisherin mainitsema ”melkein ei milloinkaan”, on se silti erittäin pitkä aika. 

Kymmenen vuoden sisään mahtuu todella monta yliarvostuksesta kertovaa uutista tai asiantuntijaa. Koko osakemarkkinan osalta löytyy kuplaennustuksia lähes joka vuodelle. Koko osakesijoittamisesta ei yksinkertaisesti tule mitään, jos osakkeet laittaa myyntiin, sillä hetkellä kun joku asiantuntija päättää kertoa osakemarkkinoiden korkeaan arvostukseen liittyvistä vaaroista. 

Sama ilmiö korostuu korkean laadun yritysten kohdalla. Oletetaan, että kymmenen vuotta sitten olisi tunnistanut Netflixin tai Teslan kymmenen vuoden potentiaalin. Osakkeet olisi ostettu salkkuun vuonna 2011 ja tarkoituksena olisi seurata liiketoiminnan edistymistä ja antaa yritysten kasvaa. 

Netflixin osalta vuonna 2012, vuonna 2013, vuonna 2014, vuonna 2015, vuonna 2016, vuonna 2017, vuonna 2018, vuonna 2019, vuonna 2020 ja vuonna 2021 olisit saanut lukea otsikoita ja perusteluja sille miksi osake on yliarvostettu. Riippuen siitä missä kohti asiantuntijaa olisi kuunneltu, olisi osakkeen kymmenen vuotta sitten ostanut sijoittaja jäänyt enemmän tai vähemmän paitsi siitä 1408 prosentin tuotosta minkä Netflix tänä aikana omistajilleen toi. 

Teslankin tapauksessa löytyy yliarvostuksen puolesta puhujia vuodelta 2013,  vuodelta 2014, vuodelta 2015, vuodelta 2016, vuodelta 2017, vuodelta 2018, vuodelta 2019, vuodelta 2020 ja vuodelta 2021. Samaan aikaan ja kymmenen vuoden pitoajalla olisi sijoittaja saanut sijoitukselleen 12 588 prosentin tuoton. 

Samalla on myös niin, että huoli yliarvostuksesta oli märältään suuri ja asiantuntijan uskottavuus korkea. Ainakin lähtökohtaisesti voisi olettaa, että Bank of American analyytikon ammattitaito, osaaminen ja uskottavuus olisi merkittävästi korkeammalla tasolla verrattuna naapurin Teppoon. 

Helmikuussa 2015 Bank of American asiantuntija ennusti, että Teslan osakkeen pitäisi laskea 70 prosenttia. Hyviä perusteluitakin oli todennäköisesti tarjolla.  Jälkiviisaana voidaan kuitenkin todeta, että ei laskenut vaan nousi sellaiset vajaat 1500 prosenttia. 

Tarinan opetus ei suinkaan ole se, että analyytikot olisivat väärässä. Loistavan liiketoiminnan tunnistaminen on vaikeaa, mutta vielä vaikeampaa on pitää kiinni tuota loistavaa liiketoimintaa edustavasta osakkeesta kiinni. 

Yritykset eivät ole ikuisia ja kaikkien yritysten kasvu ja menestyminen loppuu aikanaan. Siltikin on myös niin, että menestys voi jatkua varsin pitkään. Kymmenen vuotta on todella pitkä aika, mutta kasvu voi jatkua pidempäänkin. Amazonin tapauksessa kasvu on jatkunut yli 25 vuotta. 

Osakkeet voivat olla yliarvostettuja ja niiden hinta voi tulla alaspäin. On kuitenkin mahdotonta pitää laatuyritystä salkussaan tuota kymmentä vuotta, mikäli yliarvostuksesta kertova uutinen riittää myyntiperusteeksi.

2.    Osakkeen hinta laskee

Toinen syy olla myymättä erinomaisen yrityksen osaketta, on osakkeen hinnan lasku. Tämä tietysti kuulostaa itsestäänselvyydeltä. Miksi kukaan haluaisi myydä osaketta varta vasten halvemmalla hinnalla? Yksi syy on kurssilaskun pelko ja toinen spekulaatio. 

Kymmenen vuotta on niin pitkä aika, että toimintaympäristössä tapahtuu pakostakin muutoksia. Muutokset toimintaympäristössä eivät tee yrityksestä yhtään sen huonompaa, eikä niillä välttämättä edes ole negatiivista vaikutusta liiketoimintaan. 

Koronapandemian alussa Mercado Libren osake laski lyhyessä ajassa lähes 40 prosenttia ja Amazonin osake yli 30 prosenttia. Käytännössä Amazon joutui koronavuonna palkkaamaan muutaman Nokian verran työntekijöitä lisää ja Mercado Librenkin liikevaihto kasvoi reippaasti yli sata prosenttia.  Disneyn piti tappaa Netflix, Facebookin Snap Inc ja Microsoftin piti koitua Slackin kohtaloksi. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Myös yrityskohtaisilla ongelmilla voi spekuloida. Facebookin tietovuodon uskottiin johtavan tilanteeseen, missä käyttäjät jättävät Facebookin. Toisin kävi.

Osakkeen myyminen tällaisissa tilanteissa saattaa tuntua konservatiiviselta järkiratkaisulta, mutta todellisuudessa kyse on spekuloinnista. Kyse on uskosta siihen, että hyvä tulee tästä tilanteessa tai tästä uutisesta johtuen muuttumaan huonoksi. 

Pitkässä pitoajassa on puolensa

Aidosti pitkään kymmenen vuoden pitoaikaan on mahdotonta päästä, jos uutiset ja mielipiteet osakkeen yliarvostuksesta tai spekulaatiot tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvasta yrityksen epäonnistumisesta ovat syy myydä. 

Vaihtoehtona on myydä vasta sitten, kun yrityksen julkaisemista tuloksista näkyy yrityksen epäonnistuminen. Silloin hintakin on tosin alemmalla tasolla, joten miksi ylipäätään pyrkiä pitkään pitoaikaan? 

Yrityksen liiketoiminta heijastuu osakekurssiin vasta pidemmällä aikavälillä. Pitkät pitoajat tarkoittavat alhaisempia kaupankäyntikustannuksia ja myöhemmäksi siirretyn pääomaveron päälle rakennettua korkoa korolle efektiä. Sijoittaja, joka onnistuu pitämään yksittäistä osaketta salkussaan yli kymmenen vuotta, saa vielä yhden edun. 

Tämän edun nimi on hankintameno-olettama.   

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös