Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset kasvavat kohisten – Ekonomisti: ”purjehtii koronan yli hämmentävän pienin kolhuin”

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 maaliskuussa 23,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Kuva: Tilastokeskus.

Koko tammi-maaliskuun aikana tilaukset kasvoivat 11,3 prosenttia edellisvuodesta.

Tilastokeskuksen mukaan yritykset saivat maaliskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa sekä paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 30,0 prosenttia ja paperiteollisuudessa 20,1 prosenttia edellisestä vuodesta. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 0,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaustilastoille voimakkaat heilahtelut ovat kuitenkin kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Vaikka teollisuuden tilaukset ovat selvässä kasvussa, laski teollisuustuotanto yhä maaliskuussa.

Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettu teollisuustuotanto laski maaliskuussa 2,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli lisäksi maaliskuussa 2,3 prosenttia pienempi kuin vuoden 2020 maaliskuussa.

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi maaliskuussa toimialoilla kaivostoiminta ja louhinta, 6,3 prosenttia, sähkö- ja elektroniikkateollisuus, 1,9 prosenttia, ja metalliteollisuus, 0,6 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Edelliseen kuukauteen verrattuna tuotanto väheni maaliskuussa metsäteollisuudessa, 0,9 prosenttia, kemianteollisuudessa, 1,5 prosenttia ja toimialalla sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto, 2,6 prosenttia.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala kommentoi teollisuuslukuja Twitterissä.

”Verrokkimaihin nähden Suomen teollisuus kyllä purjehti koronan yli hämmentävän pienin kolhuin. Eikä pelättyä peräaaltoa tullut. Nyt sitten pitäisi tuosta perustasosta ponnistaa ylös. Vetoapua on maailmalta luvassa”, Vesala toteaa.

ETLAn tutkija Ville Kaitila puolestaan arvioi, että Suomen teollisuustuotanto on pysynyt alkuvuonna vakaana.

”Tehdasteollisuuden tuotanto oli alkuvuonna vakaa, kuten viime vuoden jälkipuoliskollakin. Ei varsinaista koronashokkia, mutta ei koronaelpymistäkään”, Kaitila tviittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös