Talouden trendit

Metsäteollisuus: AKT:n lakko aiheuttaa vakavia haittoja Suomen viennille

Metsäteollisuus pitää AKT:n toimia täysin kohtuuttomina ja jälleen uutena osoituksena työrauhalainsäädännön uudistustarpeesta.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ilmoitti vuorokauden mittaisesta mielenilmaisusta Suomen satamissa Mielenilmaus järjestetään 28.12. vastalauseena Keitele Groupia vastaan suunnatun saarron murtamisyritykseen.

Saartotoimenpiteellä AKT tukee Teollisuusliitto ry:n yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluja Keitele Group Oy:n kanssa. Saarron aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Groupin tuotteita Suomen satamissa.

Keitele Group on yksi Suomen suurimmista mekaanisen puunjalostuksen toimijoista ja Suomen suurin puutuotteiden valmistaja.

AKT:n mukaan saartoa on yritetty murtaa Valkon satamassa Loviisassa 22. ja 23.12., mikä johti paikalliseen työntekijöiden ulosmarssiin.

Saarron murtamisyritysten johdosta AKT ryhtyy mielenilmaisuun, joka alkaa tiistaina 28.12.2021 klo 06:00 ja päättyy keskiviikkona 29.12.2021 klo 06:00. Mielenilmaisun aikana työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorit ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijät AKT ry:n välisen ahtausalan työehtosopimuksen piirissä, pidättäytyvät työstä.

”AKT toivoo, että Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat pikaisesti neuvottelut ja löytävät yhteisymmärryksen yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta”, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko.

Helsingin käräjäoikeus määräsi 21. joulukuuta. AKT:n lopettamaan Keitele Energyn, Keitele Forestin, Keitele Timberin ja Keitele Wood Productsin tuotteiden saarron miljoonan euron sakon uhalla. AKT ei ole kuitenkaan noudattanut oikeuden päätöstä.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan todennäköisesti saarrolla tavoiteltu sopimus olisi pätemätön, koska se olisi saatu aikaan sopimusvapauden vastaisesti pakottamalla tavalla, jota voidaan pitää hyvän tavan vastaisena.

Töiden lakkaaminen satamissa tietää metsäteollisuudessa merkittävää vientitulojen menetystä, varoittaa työantajia edustava Metsäteollisuus ry. Se pitää AKT:n toimintaa vastuuttomana ja lakosta aiheutuvia haittoja suhteettomina.

Lakot aiheuttavat Metsäteollisuuden mukaan välittömän haitan lisäksi myös pidempiaikaista mainehaittaa, josta metsäteollisuuden kansainvälinen kilpailukyky ja koko Suomen kansantalous kärsivät.

”Satamatoiminnan pysähtyminen aiheuttaa merkittäviä haittoja kaikille suomalaisille vientiyrityksille. Vientikuljetusten häiriintyminen ei ainoastaan aiheuta tilapäistä haittaa, vaan se voi pahimmillaan johtaa tuotannon pysähtymiseen ja heikentää luotettavan toimittajan mainetta asiakkaiden keskuudessa, sanoo Metsäteollisuus ry:n johtaja Jyrki Peisa.

Kiistan taustat juontavat juurensa siihen, että Metsäteollisuus ry on lopettanut työehtosopimusten tekemisen. Keitele ei ole ollut Metsäteollisuus ry:n jäsen, joten se on noudattanut alan työehtosopimusten yleissitovuuden nojalla. Nyt yhtiö haluaa haluaa sopia oman henkilöstönsä kanssa. Teollisuusliitolle tämä ei sovi, vaan se haluaa yrityskohtaisen työehtosopimuksen.

Teollisuusliitto, yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista, on asettanut Keitele Groupin toistaiseksi voimassa olevaan saartoon ja ylityökieltoon yrityskohtaisen työehtosopimusneuvottelun vauhdittamiseksi.

Ammattiliiton päätöksen perusteluna on Keitele Groupin haluttomuus käynnistää yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut huolimatta Teollisuusliiton toistuvista esityksistä neuvottelujen aloittamiseksi. Teollisuusliitto on jättänyt Keitele Groupille esityksen uudeksi työehtosopimukseksi.

Toimenpiteiden tavoitteena on saada Keitele Group ymmärtämään työehtosopimuksen merkitys, ja saada yrityskohtainen neuvottelu työehtosopimuksesta käynnistettyä. Teollisuusliiton tehtävänä on järjestää työehtosopimuksen tasoiset työehdot jäsenilleen kaikissa yrityksissä.

Nyt Teollisuusliitto on saanut AKT:ta osallistumaan saartoon. AKT pystyy satamien kautta vaikeuttamaan olennaisesti Suomen vientiä, sillä Keiteleen tuotteista 90 prosenttia menee vientiin, muistuttaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Pentikäisen mukaan jouluajan väännössä on paljon pelissä.

”Siinä katsotaan, toteutuuko Suomessa sopimisen vapaus ja onko Suomi oikeusvaltio vai voidaanko Suomessa alamaailmatyyliin pakottaa yritykset tekemään sopimuksia vain tiettyjen ammattiliittojen kanssa.”

1 kommentti

1 kommentti

  1. Venni

    29.12.2021 at 22:03

    Eikä tule olemaan ainut lakko lähiaikoina, lisää tulee , se on varma.
    Alkaa olemaan työntekijäporraassa jo mitta täynnä

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös