Wärtsilän IR-sivut

Wärtsilä löi tulosennusteet ja paisutti tilauskertymää 92 prosenttia

Teknologiayhtiö Wärtsilä on edelleen vahvassa vireessä, mutta se ei riittänyt sijoittajille.Teknologiayhtiö Wärtsilä on edelleen vahvassa vireessä, mutta se ei riittänyt sijoittajille.

Teknologiayhtiö Wärtsilän viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen tulosraportin toteumaluvuista saa pettymyksiä hakea suurennuslasin kanssa. Tulos oli kauttaaltaan väkevä. Ainoastaan lähiajan näkymät olivat jonkinmoinen pettymys.

Yhtiön tilauskertymä kasvoi loka-joulukuussa peräti 92 prosenttia vertailukaudesta 2,15 miljardiin euroon ja liikevaihto kasvoi 31 prosenttia 1,6 miljardiin euroon.

Palveluiden liikevaihto kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä 16 prosenttia 761 miljoonaan euroon (654). Laitteiden liikevaihto kasvoi 48 prosenttia 836 miljoonaan euroon, mihin vaikuttivat merkittävien voimalaitosprojektien osatuloutus ja energian varastointiprojektien toimitusmäärien kasvu.

Wärtsilä tilauskertymän ja tilaus-laskutussuhteen kehitys.

Wärtsilä teki viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 158 miljoonan euron vertailukelpoisen liiketuloksen, kun vuotta aiemmin se oli ollut 103 miljoonaa euroa.

Tuloskehitys oli odotettua vahvempaa, sillä 15 analyytikon konsensusennuste vertailukelpoiselle liiketulokselle oli 145 miljoonaa euroa. Myös liikevaihto ylitti selvästi ennusteet.

Kannattavuuden paranemisen taustalla olivat korkeammat myyntimäärät ja palvelukapasiteetin korkeampi käyttöaste.

Wärtsilän konsernijohtaja Häkan Agnevall kertoo, että energiamarkkinoiden tilanne vakaantui, ja tarve joustaville tasapainottaville ratkaisuille näkyi energian varastointijärjestelmien vahvana kysyntänä sekä muutamana merkittävänä voimalatilauksena.

”Energian varastointiratkaisujen tilauksia saatiin läpi vuoden, kun taas isot monipolttoainevoimaloiden tilaukset Meksikosta ja tasapainottavien voimaloiden tilaukset Brasiliasta olivat viimeisen vuosineljänneksen kohokohtia. Nämä tilaukset osoittivat selvästi, että joustavien moottorivoimalaitosten kysyntä on elpymässä”, Agnevall toteaa.

Konsernijohtajan mukaan monia investointeja uuteen voimalaitoskapasiteettiin kuitenkin lykättiin pandemian vuoksi viime vuonna etenkin kehittyvillä markkinoilla.

Merenkulkumarkkinoilla puolestaan kysyntä vaihteli eri alussegmenttien välillä, Agnevall kertoo.

”Alustilaukset kokonaisuutena kasvoivat pitkälti konttialustilausten ansiosta. Samalla kuitenkin tilaukset meille keskeisillä alussegmenteillä pysyivät suhteellisen alhaisina varsinkin tärkeällä risteilyalussektorilla. Koronarokotusohjelmien eteneminen ja matkustusrajoitusten purkaminen vauhdittivat risteilyalusten ja matkustajalauttojen paluuta liikenteeseen toisella vuosipuoliskolla.”

Käytössä olevan risteilyaluskapasiteetin osuus kasvoi kesäkuun lopun noin 20 prosentista noin 70 prosenttiin joulukuun lopussa. Se tukee Wärtsilän palveluliiketoimintaa jatkossa, Agnevall ennustaa.

Wärtsilän arvio vuoden 2022 näkymistä on varovainen ja yleisluontoinen.

Wärtsilä ennakoi kysyntäympäristön olevan vuoden 2022 ensimmäisellä vuosineljänneksellä parempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Vallitsevat markkinaolosuhteet tekevät näkymästä kuitenkin epävarman.

Hallitus ehdottaa, että tilivuodelta 2021 maksetaan osinkoa 0,24 euroa osakkeelta, kun vuotta aiemmin se oli ollut 0,2 euroa.

Sijoittajille Wärtsilän tulosraportti ei riittänyt, sillä osake oli noin 7,9 prosentin laskussa Helsingin pörssissä noin kello 13.20. Kurssireaktio saattaa selittyä yhtiön varovaisella arviolla lähiajan näkymistä sekä jossain määrin myös yleisellä osakemarkkinoiden epävarmuudella.

Kommentoi
Ylös
>