Talouden trendit

Kuntaverovertailu: Keskituloinen palkansaaja maksaa Halsualla 5100 euroa enemmän veroja kuin Kauniaisissa

Kuva: Veronmaksajain keskusliitto.

Vuonna 2022 Manner-Suomen kireimmin tuloja verottava kunta on Halsua ja kevein verottaja Kauniainen.

Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton vuoden 2022 kuntaverovertailusta.

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevalla Halsualla keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja vajaat 27 900 euroa. Luku sisältää kunnallis- ja kirkollisveron sekä valtion tuloveron, yleisradioveron ja palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut. Luku ei sisällä kiinteistöveroja.

Ero on yli 5 100 euroa Kauniaisiin nähden.

Halsuan ohella muita kireän ansiotuloverotuksen kuntia vuonna 2022 ovat Kaskinen, Ylivieska, Karijoki ja Veteli. Keveimpiin verottajiin kuuluvat Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Kustavi. Manner-Suomen maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Etelä-Savossa.

”Muutokset kuntien kunnallisveroprosenteissa olivat poikkeuksellisen vähälukuisia vuodelle 2022. Vaikuttaisi, ettei ensi vuonna voimaan tuleva sote-uudistus saanut kuntia korottamaan veroprosenttejaan varmuuden varalta”, arvioi selvityksen tehnyt Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

Kuluvalle vuodelle tuloveroprosenttiaan kiristäneen 16 kunnan joukkoon lukeutuvat esimerkiksi Kotka ja Nakkila. Keventäjiä oli 12, muun muassa Rauma ja Savonlinna.

Suurin kunnallinen tuloveroprosentti on tänäkin vuonna 23,50, jota sovelletaan Halsualla. Alin tuloveroprosentti 17,00 on Kauniaisissa.

Kalluisen mukaan Sote-uudistuksen myötä kaikkien kuntien tuloveroprosentteihin tehdään ensi vuonna tasasuuruinen leikkaus, joka määrittää kunkin kunnan tuloveroprosentin 2023.

”Tämän vuoksi erot kuntien tuloveroprosenttien välillä säilyvät ennallaan myös ensi vuonna.”

Selvityksen erillisessä maakuntakeskusten vertailussa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Mikkelissä vajaat 3 100 euroa enemmän veroja Helsinkiin verrattuna. Maakuntakeskusten verovertailussa huomioidaan tuloverojen lisäksi myös kiinteistöverot.

Helsingin jälkeen vertailun verotukseltaan keveimpiä maakuntakeskuksia ovat Turku ja Jyväskylä. Vastaavasti Kokkola ja Kouvola ovat verottajina ankarimmat maakuntakeskukset Mikkelin jälkeen.

Lievimmin ja ankarimmin keskituloisia palkansaajapuolisoita verottavat kunnat vuonna 2022. Taulukko: Veronmaksajain keskusliitto.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös