Sijoitusideat

Ohjelmistoyhtiö TietoEVRY tarjoaa ennätyksellisellä kassavirralla hyvää osinkotuottoa

TietoEVRYn loka-joulukuun tulosraportti ei tuottanut yllätyksiä. Yhtiön tulorahoitus on vahvaa, mutta pilvi- ja infrapalveluissa on haasteita.

Oikaistu liikevoitto oli suurin piirtein konsensusodotuksen mukainen, kun se oli 105 miljoonaa euroa ja analyytikoiden konsensusodotus oli 107 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi vertailukauden 712 miljoonasta eurosta 724 miljoonaan euroon.

Vuoden 2021 liiketoiminnan kassavirta oli ennätystasolla.

TietoEVRY:n liiketoiminnan rahavirta ylitti viime vuonna selvästi tilikauden voiton. Kun yhtiö teki viime vuonna 292 miljoonaa euroa voittoa, nousi liiketoiminnan rahavirta 368 miljoonaan euroon. Edellisvuonna liiketoiminnan rahavirta oli 355 miljoonaa euroa.

Tilauskanta kasvoi viisi prosenttia edellisvuodesta ja 11 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Danske Bank kuitenkin leikkasi TietoEVRY:n ennusteita, koska ohjelmistoyhtiön vaikeuksissa oleva Cloud & Infra –divisioona näyttää pysyvän heikompana pidempään, mikä varjostaa ohjelmistoliiketoimintojen erittäin hyvää suorituskykyä.

Danske Bankin analyytikko Panu Laitinmäki arvioi TietoEVRY:n näkymät vaihteleviksi. Ohjelmistoliiketoimintojen kehitys on erittäin vahvaa, mutta pettymykset jatkuvat Cloud & Infassa (C&I) -liiketoiminnassa. Jälkimmäinen näyttää jatkuvan heikkona pidempään ja vaatii uusia kustannussäästöjä toipuakseen.

TietoEVRY mukauttaa infrastruktuuripalvelujaan

IT-markkinoiden muutos kiihtyy perinteisten infrastruktuuripalveluiden volyymien jatkaessa odotetusti laskuaan. TietoEVRY:n mukaan markkinakasvun keskiössä ovat julkipilven ja yksityisen pilven yhdistävien monipilvipalveluiden kysynnän lisääntyminen sekä pilvitransformaatio.

Kehitystä vauhdittaa automaatio, joka on avaintekijä tehokkuudessa ja asiakkaiden pilvipalveluiden käyttöönotossa.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että liiketoiminnan suorituskyvyn parantamiseksi ja monipilvi-investointien mahdollistamiseksi Tietoevry Connectin -liiketoiminnan – joka oli aiemmin nimeltään Cloud & Infra – on mukautettava kustannusrakennettaan vastaamaan perinteisten infrastruktuuripalvelujen volyymikehitystä. Tästä syystä liiketoiminnassa käynnistetään tehostamisohjelma, jonka tavoitteena on 50 miljoonan euron säästöt vuositasolla. Tehostamishankkeisiin sisältyy ulkoisiin hankintoihin, alihankkijoihin ja henkilöstöön liittyviä kuluja.

Henkilöstöön liittyviin säästötavoitteisiin sisältyvät perinteisten infrastruktuuripalvelujen kapasiteetin sopeuttaminen, hallinnollisten roolien vähentäminen, automaation lisääminen ja globaalin toimitusmallin laajamittaisempi hyödyntäminen.

Yhtiö on käynnistänyt muutosneuvottelut, joiden arvioidaan vaikuttavan kokonaisuudessaan enintään 600 työtehtävään globaalisti, sisältäen enintään 250 työtehtävää Ruotsissa, enintään 190 työtehtävää Norjassa ja enintään 160 työtehtävää Suomessa.

Osakkeen arvostuskertoimet houkuttavat

Osake on kuitenkin edullisesti hinnoiteltu.

”Pysymme positiivisena osakkeesta johtuen alhaisesta arvostuksesta, positiivisesta tuloksesta ja osingon kasvusta sekä potentiaalisista rakenteellisista muutoksista, mukaan lukien C&I:n myynti. Suurempien kauppojen todennäköisyys näyttää kuitenkin vähäisemmältä lyhyellä aikavälillä, kunnes C&I:n suorituskyky on vakiintunut, joten laukaisijoita osakekurssille voi olla vähän”, Laitinmäki toteaa.

TietoEVRYn toimitusjohtaja Kimmo Alkio kertoo, että Cloud & Infra -alueen tulos kehittyi oikeaan suuntaan, vaikkakaan ei toivotulle tasolle.

”Olemme käynnistäneet kyseisessä liiketoiminnassa tehostamistoimia, joiden avulla pyrimme parantamaan tulosta, samalla kun keskitymme vahvistamaan kasvua pilvipalveluissa”, Alkio toteaa.

Danske Bank leikkaa ohjelmistoyhtiön osakkeen 12 kuukauden tavoitehintaa 10 prosentilla 31,5 euroon aiemmasta 35 eurosta, perustuen 15 prosentin diskonttoon osien summa –arvostuksessa ja EV/EBIT-kertoimeen 12,5x vuodelle 2022E.

Pankki pitää osakkeen nykyistä arvostusta houkuttelevana 10,6x EV/EBIT-kertoimella vuodelle 2022. Oikaistu vapaan kassavirran tuotto on 7,0 prosenttia. Kuluvan vuoden konsensusennusteilla P/E-kerroin on 14x ja EV/Ebitda-vain 7,0x.

Danske Bank toistaa TietoEVRYn osakkeen ostosuosituksemme alhaisen arvostuksen ja yhtiön mahdollisten rakenteellisten muutosten vuoksi, mutta lyhyen aikavälin laukaisijat voivat olla rajalliset.  

TietoEVRY aikoo maksaa osinkoa 1,4 euroa osakkeelta, mikä nykyisellä 25,5 euron kurssinoteerauksella tarkoittaa noin 5,5 prosentin osinkotuottoa.

Lue myös tämä: Osinkoyhtiö Aspo saa ostosuosituksen – tuloskehitys ylitti konsensusennusteen selvästi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös