Sijoitusstrategiat

Konkarisijoittaja Sinkko Seura-lehdelle: 10 osaketta riittää hajautukseen

Kokenut sijoittaja antaa varsin suoraviivaiset ohjeet aloittelevalle sijoittajalle.

Erkki Sinkko on eläkkeellä olevan lukion rehtori, filosofian tohtori ja yksi Suomen tunnetuimpia yksityissijoittajista. Hän on toiminut myös pörssikolumnistina.

Sinkko jos kuka tuntee sijoittamisen salat, sillä ainakin kokemusta miehellä riittää. Hän on sijoittanut jo yli 50 vuotta aloitettuaan sijoittamisen 13 000 euron perintönä saadulla alkupääomalla vuonna 1970.

Sinkko suosii sijoitusstrategiassaan pitkäaikaisia suoria osakesijoituksia ja osinkoja.

Konkarisijoittaja asettaa sijoitustensa askelmerkeiksi yhtiöiden tunnettavuuden.

”Perinteiset yritykset ovat tuttuja ja niillä on pitkän ajan näytöt. Suosin ja suositan niitä”, Sinkko kertoi SalkunRakentajan haastattelussa kesäkuussa 2021.

Sinkon mukaan Suomen pörssin peruspaperit antavat erinomaisen suojan inflaatiota vastaan. Yksi avaintekijä on tuttuus.

”Suomalaisia firmoja on helppo seurata ja kaikki tuntevat ne.”

Tulokset puhuvat puolestaan. Sinkon sijoitussalkun arvo oli jo vuonna 2008 5,5 miljoonaa euroa.

Seura-lehdelle antamassaan haastattelussa Sinkko kertoo, että hänen mielestään viisikymppisenä ehtii hyvin aloittaa sijoittamisen ja siten eläketurvansa vahvistamisen.

”Puolisoni kanssa huomaamme, että pelkkä eläke ei todellakaan takaisi huoletonta elämänmuotoa”, hän kertoo nyt, yli 80-vuotiaana.

Sinkko suosittelee odotetusti suoria osakesijoituksia. Osingot ovat Sinkolle tärkeitä ja niitä ei kaikista sijoitusrahastoista tipu.

Hajautus on keskeinen osa sijoittamista, mutta siinä ei tarvitse mennä kohtuuttomuuksiin. Sinkon neuvo on suoraviivainen.

”Jo kymmenen kotimaisen osakkeen valitseminen eri aloilta antaa kohtalaisen hajautuksen”, Sinkko neuvoo.

Entä mitä virhettä sijoittajan kannattaa välttää?

Sinkon mielestä huonoin sijoitusmuoto tällä hetkellä on rahojen pitäminen nollakorolla pankissa. Hän varoittaa myös tavallista osakesäästäjää vauhdin huumasta: velkarahalla ei Sinkon mielestä kannata pelata.

Suorat osakesijoitukset tuovat kuitenkin kaupankäyntikuluja. Siksi konkarisijoittajan suositus on, että kulujen takia osakkeita kannattaa ostaa kerralla vähintään 500 eurolla. Sijoitusrahastoihin voi sijoittaa pienenkin kuukausisumman.

Kommentoi
Ylös
>