Markkinakommentit

Sijoittaja Erkki Sinkko varoittaa virtuaalivaluuttojen tuhoista

Erkki Sinkko antaa hyytävää kyytiä bitcoinille ja muille virtuaalivaluutoille. Konkarisijoittaja on hankkinut puolen vuosisadan kokemuksen pörssimaailmasta.

”Virtuaalivaluutat ovat pelureiden työkaluja. Niitä voi hankkia, jos haluaa välttämättä pelata”, Erkki Sinkko toteaa.

Konkarisijoittaja koventaa vielä kannanottoaan ja varoittaa tuhoisista seurauksista

”Näiden valuuttojen yleistyminen ja niillä pelaaminen saattaa kaataa koko maailman talouden”, Sinkko jatkaa.

Etenkin Bitcoinin arvon romahdus on pyörittänyt osaltaan sekaisin globaaleja osakemarkkinoita, mikä heijastuu ehkä enemmän tai vähemmän myös Helsingin pörssiin. Samalla spekulaatiot osakekurssien yliarvostuksesta ja korjausliikkeestä ovat heittäneet varjoa piensijoittajille, jotka ovat ottaneet yhä enemmän osakesäästämistä eli kansankapitalismia omakseen.

Kurssit ovat kuitenkin kulkeneet nousujohteisesti myös Helsingin pörssissä.

Sinkko kehottaakin pitämään sotakassaa tulevaisuuden osakeostoihin, mikäli osakemarkkinoilla koittaa käänne alaviistoon.

”On pidettävä yllä kunnon sotakassaa siltä varalta, että pääsee halvalla ostamaan, jos pörssit laskevat selvästi, toteaa Sinkko, mutta ei lähde ennakoimaan mahdollisia kurssimuutoksia suuntaan tai toiseen.

Helsingin pörssi on kokenut todellisen listautumisbuumin etenkin First North-listalle, josta yrityksen matkaa jatkuu sitten jollakin aikataululla pörssin päälistalle.

Eurojen saalistusta uusien listautumisessa

Piensijoittaja joutuu tankkaamaan pörssitulokkaista faktalukuja, joiden pitäisi avata tuottoja sijoittajille. Sinkon mukaan uusien listautujien kohdalla ei ole kysymys niinkään faktojen esittelystä, vaan rahan eli eurojen saalistuksesta.

”Pörssissä vallitsee korkeasuhdanne tai suorastaan hype. Rahaa saalistetaan” Sinkko pohtii.

Spekulaatiot osakkeiden yliarvostuksesta ottavat ponnistusvoimaa siitä, että esimerkiksi Helsingin pörssin indeksi on noussut paljon enemmän prosenteissa verrattuna yhtiöiden yhteenlaskettuun tulokseen alkuvuodesta.

Sinkko toteaa, että rahaa on tulvinut sijoituksiin valtavia määriä keskuspankkien niin sanotun koronarahan jakamisen ja kotitalouksien kulutuksen vähenemisen seurauksena.

”Jokainen sijoittaja päättää kuitenkin aina itse osakkeiden myynnistä.”

Tunnettuja perinteisiä yhtiöitä salkkuun

Yhdysvalloissa ovat viime viikkoina arvo-osakkeet, kuten teollisuusyhtiöt ovat kallistuneet nopeammin verrattuna kasvuyhtiöihin, kuten Teslaan. Kourallinen suuria suomalaisia yhtiöitä, kuten konepajat operoivat liiketoiminnallaan globaalisti.

Erkki Sinkko asettaa sijoitustensa askelmerkeiksi yhtiöiden tunnettavuuden.

”Perinteiset yritykset ovat tuttuja ja niillä on pitkän ajan näytöt. Suosin ja suositan niitä.”

Yksittäisen piensijoittajan ”pelikenttä” pitää nyt paljon sisällään liikkuvia osia, kuten korkoja ja yhä suurempaa riskiä inflaatiosta. 

”Yli 50 vuoden kokemuksen mukaan Suomen pörssin peruspaperit antavat erinomaisen suojan inflaatiota vastaan. Yksi avaintekijä on tuttuus. Suomalaisia firmoja on helppo seurata ja kaikki tuntevat ne.”

Sinkon mukaan uudet firmat tulevat nopeasti tutuiksi, kunhan näyttävät ensimmäisen tuloslaskelmansa ja taseensa pörssissä.

”Eli uudet yhtiöt noudattavat silloin pörssin sääntöjä”, Sinkko toteaa.

Lue myös tämä: Erkki Sinkko suosii nyt rikkaita yhtiöitä

Kommentoi
Ylös
>