Atrian IR-sivut

Atrian lihantuotanto askeleen lähempänä hiilineutraalia: A-Rehu lopettaa soijan käytön sikarehuissa

Atria on sitoutunut hiilineutraaliin ruokaketjuun.

Merkittävä askel kohti tätä tavoitetta on tuontisoijan korvaaminen muilla rehuvalkuaisilla. A-Rehu on  aloittanut täysin soijattoman emakoiden ja välitysporsaiden ruokintakokeen Westfarmin tilalla Maalahdessa.

Soija korvataan tilalla ohravalkuaisrehulla ja muilla valkuaislähteillä kuten kotimaisella rehuherneellä. Soijan käytöstä luopuminen pienentää merkittävästi sianlihan hiilijalanjälkeä.

”Soijattoman ruokinnan vaikutukset pienentävät Envitecpolisin laskelmien mukaan hiilidioksidipäästöjä koko ketjussa arviolta jopa yli 40 prosenttia”, kertoo kehityspäällikkö Niina Immonen Atria Sika -ketjusta.

Kokeessa tutkitaan myös probioottien vaikutusta mikrobitasapainoon ja tehostetaan eläimen omaa vastustuskykyä.

”Rehustuksen suhteen tulokset täysin soijattomasta ruokinnasta nähdään nopeasti; syövätkö emakot hyvin, lypsävätkö kuten ennenkin ja kasvavatko porsaat normaalisti”, kertoo Lasse Åberg, A-Rehun myyntijohtaja.

Vuoden kestävä koe antaa koko sikaketjun käyttöön paljon dataa hyödynnettäväksi. Tarkoitus on viedä tulokset mahdollisimman nopeasti käytännönläheisen tutkimuksen kautta koko ketjun käyttöön.

”Työ kohti täysin soijatonta sikaketjua on aloitettu vähiten haasteellisimmasta ruokittavasta eli lihasioista jo vuosia sitten. Jo nyt kaikista lihasioistamme 50 % ruokitaan ilman soijaa. Vieroitettujen porsaiden soijatonta ruokintaa on kehitetty Atrian alkutuotannossa jo useammassa ruokintakokeessa hyvin tuloksin.”

”Kun sekä tiineiden että imettävien emakoiden soijattomasta ruokinnasta saadaan hyvät tulokset, koko sikaketjumme on täysin soijaton”, Åberg linjaa.

Kommentoi
Ylös
>