Kemiran IR-sivut

Kemiralta kova tulosyllätys kohonneiden hintojen siivittämänä

Ukrainan sodalla ja Venäjän pakotteilla ei juurikaan ollut vaikutusta Kemiran tuloskuntoon.

Kemiran alkuvuosi alkoi väkivahvasti. Liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa peräti 27 prosenttia edellisvuodesta ennätykselliseen 768 miljoonaan euroon. Liikevaihto paikallisissa valuutoissa, yritysostot ja -myynnit pois lukien, kasvoi 22 prosenttia korkeampien myyntihintojen myötä. Liikevaihdon kasvu ylitti myös selvästi 705 miljoonan euron analyytikoiden konsensusodotuksen.

Operatiivinen liikevoitto kasvoi 24 prosenttia edellisvuodesta ja oli 68,9 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusodotus operatiiviselle liikevoitolle oli 50 miljoonaa euroa, joten tuloskuntokin kasvoi selvästi odotettua enemmän.

Kemira liikevaihto
Kemira operatiivinen käyttökate

Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kertoo, että epävarmasta geopoliittisesta tilanteesta huolimatta kysyntä loppumarkkinoillamme pysyi hyvänä. Liikevaihdon kasvu johtui myyntihintojen noususta.

”Vahvat inflaatiopaineet vaikuttivat edelleen suhteelliseen kannattavuuteen, ja operatiivinen käyttökateprosentti laski 15,6 %:iin. Vahvan liikevaihdon ansiosta operatiivinen käyttökatteemme nousi ennätykselliseen 120 miljoonaan euroon”, toimitusjohtaja kertoo.

Venäjällä on suhteellisen vähäinen merkitys Kemiralle.

”Venäjä on meille suhteellisen pieni markkina: sen osuus Kemiran myynnistä oli noin 3 % vuonna 2021. Ukrainan sodan vaikutukset ensimmäisen neljänneksen tulokseemme olivat rajalliset, ja vuoden alku oli vahva”, Rosendal toteaa.

Kemiran Pulp & Paper -segmentin liikevaihto kasvoi 21 prosenttia. Kysyntä pysyi toimitusjohtajan mukaan hyvällä tasolla kaikissa asiakassegmenteissä ja kaikilla maantieteellisillä alueilla neljänneksen aikana. UPM:n lakko Suomessa vaikutti neljänneksen myyntimääriin kuitenkin negatiivisesti.

Industry & Water -segmentin liikevaihto kasvoi peräti 36 prosenttia. Rosendalin mukaan kysyntä vedenkäsittelyliiketoiminnassa jatkui hyvänä. Oil & Gas -liiketoiminnan liikevaihto kasvoi 73 prosenttia liuskekaasu- ja -öljyliiketoiminnan vauhdittamana. Kemira odottaa nykyisen liiketoimintaympäristön tukevan Oil & Gas -liiketoimintaa.

Markkinoiden epävarmuus kuitenkin lisääntyi vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä. Lisäksi inflaatiopaineet kasvoivat neljänneksen aikana, ja Kemira odottaa niiden pysyvän voimakkaina koko vuoden 2022 ajan.

Kemiran näkymät pysyvät ennallaan. Epävarmuudesta huolimatta Kemira odottaa loppumarkkinoiden kysynnän olevan hyvää vuonna 2022 molemmissa segmenteissä.

Näkymissä on oletuksena, että Kemiran tuotantotoiminnoissa ei ole merkittäviä häiriöitä eikä toimitusketjuissa ole merkittäviä lisähäiriöitä Ukrainan sodasta tai koronapandemiasta johtuen. Näkymissä on oletuksena, että energian saatavuus on normaali Euroopassa. Ukrainan sota on kiihdyttänyt inflaatiopaineita ja vahvojen inflaatiopaineiden odotetaan jatkuvan vuonna 2022.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös