Yritysuutiset

Valmetin vahva tulos ei riitä, kun tilaukset hiipuvat

Konepajayhtiö Valmet petraa tulostaan, mutta tilauskirjat herättävät kysymyksiä.

Valmetin liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla ja oli 1,3 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi Palvelut- ja Automaatio-segmenteissä ja laski Prosessiteknologiatsegmentissä.

Vertailukelpoinen tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja (EBITA) kasvoi 11 prosenttia 150 miljoonaan euroon, kun vertailukaudella se oli 136 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen EBITA kasvoi Palvelut- ja Automaatio-segmenteissä ja laski Prosessiteknologiat-segmentissä.

Analyytikoiden konsensusennuste vertailukelpoiselle EBITAlle oli 146 miljoonaa euroa, joten tuloskehitys oli odotettua vahvempaa.

Muutoin vahvaan tulosraporttiin tahran aiheuttavat kuitenkin tilauskirjat.

Valmetin saadut tilaukset laskivat kolmannella vuosineljänneksellä 17 prosenttia 980 miljoonaan euroon. Saadut tilaukset laskivat kaikissa kolmessa segmentissä. Tilaukset kasvoivat Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa ja laskivat Aasian ja Tyynenmeren alueella, EMEA-alueella ja Etelä-Amerikassa.

Kolmannella neljänneksellä Valmetin saadut tilaukset olivat 980 miljoonaa euroa. Tilauskanta oli kuitenkin edelleen muhkea 4,1 miljardia euroa.

Tilauskanta oli syyskuun lopussa kuusi prosenttia pienempi kuin kesäkuun 2023 lopussa ja 12 prosenttia pienempi kuin syyskuun 2022 lopussa. Palvelut-segmentin osuus tilauskannasta oli noin 25 prosenttia, Automaatio-segmentin osuus noin 15 prosenttia ja Prosessiteknologiat-segmentin osuus noin 60 prosenttia. Noin 30 prosenttia tilauskannasta Valmet odottaa tuloutuvan vuonna 2023.

Toimitusjohtaja Pasi Laineen mukaan palveluissa markkina-aktiviteetti oli erittäin hyvällä tasolla vuoden alussa, ja ensimmäisen vuosineljänneksen saadut tilaukset olivat ennätykselliset. Markkinan aktiivisuus kuitenkin laski palveluissa toisella ja kolmannella neljänneksellä.

”Vaikka projekteja on suunnitteilla ja asiakkaat keskustelevat investoinneista, olemme nähneet joitakin lykkäyksiä projektipäätösten aikatauluissa Prosessiteknologiat-segmentissä”, Laine toteaa.

Kuitenkin Valmetin vakaan liiketoiminnan saadut tilaukset olivat yhteensä 3,1 miljardia euroa viimeisen 12 kuukauden aikana. Tänä aikana vakaan liiketoiminnan osuus Valmetin saaduista tilauksista oli 60 prosenttia. Se on selkeä muutos yhtiössä verrattuna vuoteen 2014, jolloin vakaan liiketoiminnan osuus saaduista tilauksista oli vain 34 prosenttia, Laine toteaa.

Valmet toistaa hyvän/tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän palveluille, hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän virtauksensäädölle, automaatiojärjestelmille ja energialle sekä tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän sellulle, kartongille ja paperille sekä pehmopaperille.

Lyhyen aikavälin markkinanäkymä koskee raportointikautta seuraavaa kuuden kuukauden jaksoa.

Valmet toistaa 2. helmikuuta 2023 antamansa tulosohjeistuksen, jossa Valmet arvioi, että yhtiön liikevaihto vuonna 2023 kasvaa verrattuna vuoteen 2022, jolloin se oli 5,07 miljoonaa euroa. Yhtiö odottaa vertailukelpoisen EBITAn vuonna 2023 kasvavan verrattuna vuoteen 2022, jolloin se oli 533 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös