Oma talous

Oma talous kuntoon heti vuoden alusta: tarkista nämä asiat

Heti vuoden alusta on paras aika laittaa oma talous kuntoon ja tarkistaa verovähennykset ennen veroilmoituksen tekemistä.

raha budjetti kuitti

Omasta taloudesta huolehtiminen voi olla työlästä, mutta se on tärkeää. Budjetointi, veroilmoituksen tekeminen, luottotietojen säännöllinen tarkistaminen ja ostamiesi palveluiden kilpailuttaminen ovat kaikki osa omasta taloudesta huolehtimista.

Heti vuoden alusta tammi-helmikuussa on hyvä aika laittaa budjetti kuntoon tulevalle vuodelle ja katsoa henkilökohtaista taloutta kriittisellä silmällä. Voit löytää tapoja säästää rahaa, paikata rahareikiä ja leikata pois ylimääräisiä kuluja, mikä auttaa tuomaan omaan budjettiin lisää pelivaraa ja mahdollistaa suuremmat säästöt.

Kun omaa taloutta on tarkoitus suunnitella, tarkistaa ja parantaa, on hyvä valita päivä, joka on kiireetön ja rauhallinen. Ota pöydälle tietokoneesi, säästämäsi kuitit, laskut, laskin, kynä ja paperia, jotta voit keskittyä ja tutkia taloutta ilman häiriöitä.

Talouden suunnittelemisessa kannattaa hyödyntää erilaisia resursseja, kuten Verohallinnon sivuja, pankkien sivuja sekä mahdollisesti kirjanpitäjän apua. 

Tarkista kaikki nämä asiat heti vuoden alusta

Heti vuoden alusta on erinomainen aika katsoa omaa taloutta suurennuslasin kera ja tutkia budjettia, laskuja, luottokortteja, lainoja ja omia sijoituksia ja säästötiliä. Kaiken arkisen kiireen keskellä on helppo unohtaa kilpailuttaa sähkösopimukset ja vakuutukset, jonka lisäksi säästäminen saattaa unohtua ja budjettikin on voinut jäädä päivittämättä.

Kun laitat oman talouden pienet nyanssit kuntoon heti vuoden alussa, voit keskittyä arkeen hyvällä omalla tunnolla. Parhaassa tapauksessa oman talouden kriittinen tarkastelu voi johtaa säästöihin, yksinkertaistettuun talouteen sekä rauhallisempaan mieleen.

Jos tarvitset apua talouden suunnittelussa tai velkojen järjestelemisessä, Takuusäätiön ilmainen velkaneuvonta voi auttaa.

Ota taloutesi haltuun ja tutki etenkin alla esiteltyjä asioita.

Päivitä tai luo budjetti

Jos sinulla ei ole vielä budjettia, on aika luoda sellainen. Mikäli budjetti löytyy jo joko paperisessa tai digitaalisessa muodossa, se on aika päivittää.

Budjettiin on tarkoitus listata kaikki omat tulot, kuten ansio- ja pääomatulot sekä mahdolliset tuet. Tulojen jälkeen budjettiin lisätään kaikki menot, kuten pakolliset ja säännölliset menot, vapaaehtoiset menot ja epäsäännölliset menot.

Budjettia luodessa ja tarkistettaessa on hyvä hyödyntää kuitteja ja tiliotteita apuna. Suunnitelman edetessä huomaat helposti, mihin tienattu raha menee ja mistä on hyvä aloittaa kulujen mahdollinen leikkaaminen. 

Budjettilaskuri voi auttaa suunnittelemaan ja laskemaan oman budjetin.

Kilpailuta käyttämäsi palvelut ja laita oma talous kuntoon

Kerran vuodessa on hyvä kilpailuttaa kaikki käyttämäsi palvelut, kuten vakuutus- ja sähkösopimukset, nettiliittymä, lainat ja muut sopimukset parempien tarjousten varalta.

Etenkin vakuutusmaksut tuppaavat nousemaan vuosittain, joten niiden kilpailuttaminen ja uusien sopimusten solmiminen on kannattavaa rahan säästämisen kannalta.

Myös sähkösopimuksissa voi tapahtua muutoksia ja saataville voi tulla tarjouksia, joiden hyödyntäminen voi jättää rahaa taskun pohjalle.

Jos sinulla on lainoja, nyt on hyvä aika hankkia yhdistely- tai järjestelylaina ja maksaa pois edelliset lainat saadaksesi säästöä.

Kilpailuttamalla käyttämäsi palvelut, voit saada selvää säästöä ja yksinkertaistaa talouttasi. Samalla istumalla voit sopia mahdollisesti uusia maksupäiviä, jos vanhat maksupäivät ovat olleet ajankohdaltaan epäkäytännöllisiä.

Valmistaudu veroilmoituksen tekemiseen

Keväällä jokainen suomalainen täyttää veroilmoituksensa ja ilmoittaa mahdolliset vähennykset. Veroilmoituksen voi tehdä itse ilman ammattilaisen apua, mutta jos on mahdollista hyödyntää kirjanpitäjän tai tilitoimiston apua, voit onnistua saamaan yllättäviä säästöjä.

Veroilmoituksen tekemiseen kannattaa valmistautua etsimällä kaikki edellisen vuoden kuitit ja tositteet veroilmoitusta varten.

Verohallinnon sivuilta voi löytää hyödyllistä tietoa veroilmoituksen täyttämiseen ja mahdollisiin vähennyksiin liittyen.

Päivitä säästö- ja sijoittussuunnitelmat

Jos sinulla on säästötili tai olet aloittanut sijoittamisen, on hyvä tarkistaa säästö- ja sijoitussuunnitelmat ja katsoa, tarvitsevatko ne muutoksia. 

Voit esimerkiksi alentaa tai kasvattaa säästötilille menevää rahamäärää tai avata uuden sijoitustilin. Sijoitussuunnitelmaa kannattaa myös harkita riskitason puolesta: haluatko sijoittaa matalalla vai korkealla riskillä tänä vuonna?

Tarkista luottotiedot

Vaikka olisitkin maksanut omat laskut aina ajoissa eikä luottotiedoista ole huolta, kannattaa silti hyödyntää kerran vuodessa saatava ilmainen luottotietojen tarkistus. 

Asiakastiedon sivuilta omat luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa veloituksetta. Omien luottotietojen tarkistaminen on osa tervettä taloutta ja siitä on hyvä pysyä ajan tasalla. 

Oman talouden suunnittelussa ei tarvitse olla yksin

Joskus oman talouden ja budjetin suunnitteleminen voi vaikuttaa työläältä ja monimutkaiselta. Onneksi on saatavilla useita resursseja, joita hyödyntämällä voit saada apua talouden suunnittelussa. 
Esimerkiksi Verohallinto, Takuusäätiö, Kela ja tilitoimistot ja kirjanpitäjät voivat auttaa.

Huomaa, että vaikka monet resurssit ovat ilmaisia, esimerkiksi kirjanpitäjät veloittavat korvausta työstään.

Kommentoi
Ylös
>