Kasvuosakkeet

Sijoitusstrategit: Mahtiseitsikon osakkeet eivät ole vieläkään ylihintaisia

Seitsemän amerikkalaisen teknojätin kurssiylivoima on ollut hämmentävää. Näiden yhtiöiden osakkeet eivät silti ole vieläkään välttämättä ylihintaisia.

Microsoft teknojätit

Yhdysvaltojen pörssi on yhä vahvemmin suurten teknojättien temmellyskenttä. Niin sanotun mahtiseitsikon osakkeiden – eli Microsoftin, Applen, Nvidian, Amazonin, Alphabetin, Teslan ja Metan – markkina-arvo yhteensä on yli kaksinkertaistunut vuoden 2023 alusta, kun samalla ajanjaksolla vertailuindeksi on noussut vain neljänneksen.

Jättipankki JPMorganin uuden analyysin mukaan sijoittajien huoli siitä, että mahtiseitsikkokupla saattaa pian puhjeta, voi olla täysin perusteeton. Analyysin mukaan parhaiten menestyvät teknologiaosakkeet ovat itse asiassa aliarvostettuja verrattuna kilpaileviin osakkeisiin.

JPMorganin tiimin mukaan Wall Streetin ennätyksellistä rallia vauhdittaneiden seitsemän teknologiajätin arvostukset ovat tällä hetkellä alhaisemmat suhteessa muuhun S&P 500 -indeksiin kuin viimeisten viiden vuoden aikana keskimäärin.

Jättipankin analyytikoiden mielestä osakemarkkinoiden markkina-arvot voivat nyt keskittyä entisestään suurimmille yhtiöille, mikä vahvistaisi entisestään mahtiseitsikon osakkeita. Niiden osuus koko S&P 500:n markkina-arvosta on tällä hetkellä lähes 30 prosenttia.

Analyytikot toteavat, että mahtiseitsikko saavutti ”selvän tulosyllätyksen” vuonna 2023, jolloin seitsemän suurinta teknologiayhtiötä saavutti yhdessä 27 prosentin nettotuloskasvun verrattuna negatiiviseen -4 prosentin nettotuloskasvuun muissa S&P 500 -indeksin yhtiöissä.

Mahtiseitsikon menestyksen taustalla on siis selvä tulosylivoima, eikä niiden kurssinousu perustu pelkästään tekoälyhypetykseen.

”Mahtiseitsikon erittäin vahva ylisuorittaminen on huolestuttavaa, mutta toteamme, että ryhmä on tällä hetkellä vähemmän ylihinnoiteltu kuin muutama vuosi sitten, kun otetaan huomioon tulosten kehitys”, JPMorganin strategi Mislav Matejka kirjoitti tiedotteessa.

”Tämä ei tarkoita, että ryhmä olisi immuuni tuleville tulospettymyksille, mutta yleisen tulospettymyksen sattuessa nämä osakkeet voisivat silti kestää paremmin kuin perinteiset sykliset osakkeet”, hän sanoi.

Toisen amerikkalaisen jättipankin, Goldman Sachsin strategit puolestaan totesivat viime viikolla myös, että vaikka Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden keskittyneisyys on korkein vuosikymmeniin, huippuosakkeet käyvät kauppaa paljon alhaisemmilla arvostuksilla kuin suurimmat nimet tekivät teknologiakuplan huipulla.

Legendaarinen suursijoittaja ja hedge-rahastojen johtaja Ray Dalio totesi maaliskuun alussa julkaistussa artikkelissaan, että mahtiseitsikon osakkeista kaksi, Alphabet ja Meta, ovat ”jokseenkin halpoja”.

Dalio kutsuu mahtiseitsikon osakkeiden ryhmää kokonaisuutena kohtuullisesti hinnoitelluksi, eikä hän näe Yhdysvaltain osakemarkkinoiden olevan yleisesti ottaen kuplassa.

”Arvostukset ovat hieman kalliita ottaen huomioon nykyiset ja ennakoidut tuotot, tunnelma on nouseva, mutta ei kuitenkaan liikaa, emmekä näe liiallista vipuvaikutusta tai uusien ja sinisilmäisten ostajien tulvaa”, Dalio toteaa.

Hän ei kuitenkaan pidä mahtiseitsikon osakkeiden korjausliikettä mahdottomana.

”Tästä huolimatta näissä nimissä voitaisiin silti kuvitella tapahtuvan merkittävä korjausliike, jos generatiivinen tekoäly ei saavuta hinnoiteltua vaikutusta.”

Kommentoi
Ylös
>