Sijoitusuutiset

Joukkorahoituksen suosio romahtanut Suomessa

Joukkorahoituksen muodoista yksityishenkilöiden kesken tapahtuva vertaislainaus on tyrehtynyt Suomessa täysin.

Joukkorahoitus on tapa kerätä rahaa projektien ja liiketoiminnan rahoitusta varten. Sen avulla varojen kerääjät voivat kerätä rahaa suurelta ihmisjoukolta verkkosivustojen kautta. Joukkorahoituksen tyypillisimpiä muotoja ovat vertaislainat, arvopaperipohjainen joukkorahoitus ja palkintopohjainen joukkorahoitus.

Sijoittajille joukkorahoitus voi olla tapa sijoittaa hankkeeseen, jossa on suuremmat tuotto-odotukset, mutta myös suuremmat riskit kuin perinteisissä sijoituskohteissa. 

Suomen Pankki kertoo tiedotteessaan, että vuonna 2023 Suomessa tilastoiduilla joukkorahoitusalustoilla välitettiin rahoitusta kotimaisille kuluttajille ja yrityksille 70,7 miljoonaa euroa. Määrä oli vuosien 2017-2023 tilastointihistorian pienin.

Vertaislainauksen ja lainamuotoisen joukkorahoituksen määrä väheni huomattavasti, yli 69 prosenttia, verrattuna vuoteen 2022. Yksityishenkilöille ei enää myönnetty vertaislainoja.

Lainamuotoista joukkorahoitusta välitettiin yrityksille yli puolet vähemmän kuin edellisenä vuonna

Lainamuotoista joukkorahoitusta välitettiin vuonna 2023 suomalaisille yrityksille 61,3 miljoona euron arvosta. Tämä on noin 51,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022 ja 68,2 prosenttia vähemmän kuin huippuvuonna 2021.

Lainamuotoisessa joukkorahoituksessa yritykset tai sijoittajat lainaavat varoja yrityksille elinkeinotoiminnan rahoittamiseen joko sähköisen alustan kautta tai muutoin.

Suomen Pankin mukaan rahoitettujen projektien määrät ovat samaan aikaan romahtaneet. Vuonna 2023 onnistuneita rahoitusprojekteja toteutettiin runsaat 400. Lainamuotoisessa joukkorahoituksessa keskimääräiset lainasummat pienenivät selvästi vuodesta 2022. Keskimääräinen lainasumma projektia kohden oli noin 140 000 euroa vuonna 2023.

Välitettyjen lainojen keskimääräinen todellinen vuosikorko nousi hieman vuoden takaisesta ja oli 11,4 prosenttia vuonna 2023. Edellisvuonna vuosikorko oli 10,6 prosenttia.

Lainojen keskimääräinen maturiteetti pidentyi vuodesta 2022 noin 3 kuukautta ja oli noin 21 kuukautta vuonna 2023. Siitä huolimatta keskimäärinen maturiteetti oli selvästi lyhyempi kuin luottolaitosten yrityksille myöntämissä 50 000–250 000 euron lainoissa, joiden keskimääräinen maturiteetti oli noin 52 kuukautta vuonna 2023.

Sijoitusmuotoista joukkorahoitusta nostettiin selvästi vähemmän

Sijoitusmuotoisena joukkorahoituksena välitetyn rahoituksen määrä romahti verrattuna vuoteen 2022. Sijoitusmuotoista joukkorahoitusta välitettiin 9,0 miljoonan euron arvosta kotimaisille rahoituksen hakijoille eli 60,8 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2022.

Sijoitusmuotoisessa joukkorahoituksessa sijoittajasta tulee yhtiön osakkeenomistaja, eli sijoittaja saa rahan vastineeksi sijoituskohteen osakkeita. 

Vuonna 2023 toteutettiin enää viisi rahoituskierrosta, kun vuotta aiemmin kierroksia toteutettiin onnistuneesti 17. Samaan aikaan rahoitetut hankkeet ovat olleet keskimäärin huomattavasti pienempiä.

Vertaislainoja ei välitetty enää yksityishenkilöille vuonna 2023. Vertaislainaus, joka tunnetaan myös nimellä sosiaalinen lainaus ja peer-to-peer lainaus, on tapa lainata rahaa yksilöiden kesken.

Vielä vuoden 2022 aikana suomalaisille kuluttajille välitettiin vertaislainoja 33,5 miljoonan euron arvosta, mikä oli 70 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tämä oli vuodesta 2017 alkavan tilastointihistorian alhaisin määrä.

Vertaislainoja myönnettiin eniten vuonna 2018, jolloin niitä myönnettiin noin 150 miljoonan. euron edestä.

Hyödyke- ja vastikemuotoista joukkorahoitusta välitettiin Suomessa vähän verrattuna muihin joukkorahoituksen muotoihin. Vuonna 2023 hyödyke- ja vastikemuotoista joukkorahoitusta välitettiin yhteensä 0,4 milj. euron arvosta, mikä on likimain kolmasosa vähemmän kuin vuotta aiemmin.  

Kommentoi
Ylös
>