Asunnot ja kiinteistöt

Pieni unohdus remontissa voi tuoda ison laskun

Tärkeän ilmoituksen unohtaminen saattaa tuoda vaikeuksia asuntoa myytäessä.

Osakkaat tekevät taloyhtiöissä remontteja monista eri syistä. Usein halutaan uudistaa huoneiston pintoja, kun halutaan muuten vain raikastaa ilmettä. Keittiön ja kylpyhuoneen remontointi on myös yleistä. Monet remontoivat myös nostaakseen asuntonsa arvoa, erityisesti jos suunnitelmissa on myynti lähiaikoina.

Elämäntilanteen muuttuessa osakkaat saattavat haluta tehdä tilamuutoksia, esimerkiksi yhdistää huoneita tai muuttaa tilojen käyttötarkoitusta. Myös vanhat järjestelmät, kuten sähkö- ja putkistot, voivat vaatia uusimista, erityisesti jos ne eivät kuulu taloyhtiön vastuulle.

Myös esteettömyyden parantaminen on tärkeä syy joillekin osakkaille, ja esimerkiksi liukuovien asentaminen tai kynnyksien madaltaminen voi tehdä asumisesta mukavampaa. Lisäksi energiatehokkuuden parantaminen on monille tärkeää, mikä voi näkyä esimerkiksi ikkunoiden vaihtamisena tai lämmitysjärjestelmän uusimisena.

Olipa syy remonttiin mikä tahansa, taloyhtiössä osakkaan täytyy muistaa taloyhtiön säännöt. Suunnittelun, aikatauluttamisen ja budjetoinnin yhteydessä saattaa unohtua se tärkein, eli muutostyöilmoituksen tekeminen taloyhtiölle. 

Osakkaan remontti kuuluu myös taloyhtiölle

Kaikissa taloyhtiössä tehtävissä remonteissa on lain mukaan noudatettava hyvää rakennustapaa, kertoo Isännöintiliitto tiedotteessaan. Tämä koskee myös osakkaan itse tekemiä tai teettämiä remontteja omassa asunnossaan.

Taloyhtiöllä on oikeus valvoa, ettei muutostyöstä aiheudu vahinkoa rakennukselle ja että taloyhtiön asettamia ehtoja remontissa noudatetaan.

”Osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti etukäteen huoneistoremontistaan, poikkeuksena hyvin pienet remontit, kuten esimerkiksi tapetointi. Hallitus ja isännöitsijä käyvät osakkaan muutostyöilmoituksen läpi ja pyytävät tarvittaessa lisäselvityksiä. Tähän osakkaan on hyvä varata riittävästi aikaa, koska suunnitelmiin tutustuminen ja arvioiminen vievät aikaa. Eli jos tällä viikolla remonttimiehet ovat jo tulossa, ollaan myöhässä”, kertoo Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama.

Tieto osakkaan ilmoittamista muutostöistä tallennetaan taloyhtiön ylläpitämään remonttirekisteriin ja lisäksi niistä on mainittava isännöitsijätodistuksella.

On osakkaan oma etu ilmoittaa remontista

Asunnon myyntitilanteessa isännöitsijäntodistus on ostajan kannalta tärkein dokumentti, johon kannattaa perehtyä huolellisesti. Isännöitsijäntodistus on virallinen asiakirja, joka sisältää tärkeää tietoa taloyhtiöstä ja myytävästä huoneistosta. Sitä tarvitaan yleensä asuntokaupoissa, kun ostaja haluaa saada kattavan käsityksen kohteesta ennen ostopäätöksen tekemistä.

Niistä huoneistoremonteista tai muutostöistä, joita ei ole taloyhtiölle ilmoitettu, ei myöskään löydy tietoa isännöitsijätodistuksesta. 

”Kyllä tällaisia tapauksia, joissa ilmoitus remontista on jäänyt tekemättä, tulee isännöinnissä esille tasaisesti. Asia voi tulla ilmi vuosienkin päästä joko asunnon myyntitilanteessa tai jos taloyhtiössä suunnitellaan remonttia ja siinä yhteydessä huomataan, että jokin huoneisto poikkeaakin muista”, kertoo Valkama.

Kun taloyhtiölle ei ole asiamukaisesti ilmoitettu remontista eikä taloyhtiö siten ole voinut valvoa osakkaan remonttia, saattaa sillä olla vaikutusta osakkaan kunnossapitovastuuseen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi asuntokauppatilanteessa.

Remontissa muistettava mahdollinen asbestikartoitus

On myös mahdollista, että osakas laiminlyö muutostyöilmoituksen tekemisen lisäksi myös velvollisuutensa huolehtia esimerkiksi asbestikartoituksen tekemisestä. 

”Jos osakkaan omatoiminen remontti paljastuu vasta purkutöiden suorittamisen jälkeen ja asbestia joudutaan puhdistamaan yhtiön tiloista tai muista huoneistoista, on velvollisuutensa laiminlyönyt osakas vastuussa aiheutuvista kustannuksista. Pahimmillaan ilmoittamatta jääneestä remontista tai muista remontintiin liittyvien velvoitteiden laiminlyönneistä voi siis seurata osakkaalle iso hintalappu”, toteaa Valkama.

Valkaman mukaan on siis myös remonttia tekevän osakkaan etu, että hän ilmoittaa kaikista muutostöistään taloyhtiölle, näin moni epäselvyys tai riita-asia jää syntymättä.

Asbestikartoitus tulee tehdä ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa aina, kun rakennuksessa aiotaan tehdä remonttia tai purkutöitä, joissa mahdollisesti käsitellään asbestia sisältäviä materiaaleja. Tämä on lain edellyttämä toimenpide, ja sen tarkoituksena on varmistaa työn turvallisuus sekä suojata työntekijöitä ja asukkaita asbestialtistukselta.

Kommentoi
Ylös
>