Tuore kysely: Amerikkalaiset ammattisijoittajat luottavaisia osakemarkkinan suhteen
Sijoitusuutiset

Tuore kysely: Amerikkalaiset ammattisijoittajat luottavaisia osakemarkkinan suhteen

Osa kyselyyn vastanneista on huolissaan Yhdysvaltain osakemarkkinan korkeasta arvostustasosta.

S&P 500 osakeindeksi pörssi osakemarkkinat
Kuvio 1: S&P 500 -indeksin vankka tuottokehitys ruokkii optimismia myös jatkon suhteen.

Barron’sin Big Money -kysely, jossa sijoitusalan asiantuntijat arvioivat markkinatilannetta, tarjoaa kiinnostavan näkymän sijoittajien tulevaisuuden odotuksiin ja näkemyksiin. Barron’s teki syksyn Big Money -kyselyn lokakuun alkupuoliskolla yhdessä Erdos Media Researchin kanssa. Kyselyyn vastasi 110 sijoitusalan ammattilaista.

Amerikkalaiset osakkeet ovat saavuttaneet ennätystasoja tänä vuonna, ja sijoittajat ovat suurilta osin optimistisia talouden ja yritysten tuloskasvun suhteen. Puolet syksyn kyselyyn vastanneista rahastonhoitajista odottaa positiivista tuottoa osakemarkkinoilla seuraavan 12 kuukauden aikana, vaikka valtionlainojen tuotot, vaaleihin liittyvä epävarmuus ja geopoliittiset kriisit muodostavat mahdollisia uhkia.

Hunter Associatesin toimitusjohtaja Erica Snyder ennakoi markkinoiden käyvän läpi korkeamman volatiliteetin jaksoja ennen kuin inflaation ja korkojen välinen tasapainotilanne selkiytyy. Hän kuvaa näitä vaihteluita ”lyhytaikaisiksi kiukunpuuskiksi, jotka asettavat arvostustasot uudelleen”.

Barron’sin tuoreeseen kyselyyn osallistunut Snyder on enimmäkseen optimistinen osakkeiden tulevaisuudesta, kiitos viimeaikaisen kurssinousun laajenemisen. Kyselyssä 32 prosenttia oli neutraaleja osakemarkkinoiden näkymistä, kun taas 18 prosenttia vastasi olevansa pessimistisiä. Tämä jako on lähes sama kuin kevään kyselyssä. 

Optimistien mukaan Dow Jones, S&P 500 ja Nasdaq voivat tuottaa noin 7–8 prosenttia vuoden 2025 loppuun mennessä, kun taas pessimistit ennustavat Dow Jonesin pistelukeman laskevan 9 prosenttia, S&P 500:n 14 prosenttia ja Nasdaqin 20 prosenttia.

Tuloskasvun odotetaan jatkuvan ensi vuonna

Big Money -ammattilaisten keskimääräinen ennuste on, että tulokset kasvavat ensi vuonna 14 prosenttia, mikä on linjassa Wall Streetin ennusteiden kanssa ja osoittaa, että positiiviset odotukset on jo suurelta osin hinnoiteltu osakekursseihin. 

Vain kolme prosenttia vastaajista pitää osakemarkkinoita tällä hetkellä aliarvostettuina, kun taas 43 prosenttia sanoo osakkeiden olevan yliarvostettuja, mikä on linjassa kevään kyselyn kanssa. Silti vain seitsemän prosenttia arvioi, että tulospettymykset ovat suurin riski osakkeille seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Barron’sille markkinatilannetta kommentoinut Khaner Capitalin sijoitusjohtaja Lloyd Khaner on optimistinen, koska Yhdysvaltain keskuspankki ja muut keskuspankit Euroopassa ja Aasiassa laskevat korkoja ja elvyttävät taloutta. ”Osakkeiden pitäisi jatkaa nousuaan”, hän sanoo ja ennustaa yhtä tai kahta Fedin koronlaskua tälle vuodelle ja useampia ensi vuodelle. Tämä pitäisi nostaa osakemarkkinoita sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Toisaalta osa rahastonhoitajista on huolissaan siitä, että talous voi hidastua nopeammin kuin mitä Fed ehtii reagoida laskemalla korkoja. Tämä huoli korostuu, kun muistetaan, että keskuspankki nosti ohjauskorkoa 11 kertaa maaliskuusta 2022 heinäkuuhun 2023 inflaation hillitsemiseksi.

Weatherly Asset Managementin perustaja Carolyn Taylor odottaa maltillista talouden hidastumista, vaikka hänen mukaansa Fed on hoitanut koronnostot kohtuullisen hyvin.

Weatherlyn toinen osakas Brent Armstrong arvioi markkinoiden olevan ”melko yliarvostettuja” johtuen koronlaskuodotuksista. Hän huomauttaa, että markkinat nojaavat yhä vahvojen osakkeiden tuomaan nosteeseen, ja että nousun on laajennuttava useampiin osakkeisiin, jotta se jatkuisi.

Muutoin korkeampien arvostustasojen oikeuttaminen voi olla vaikeaa.

”Geopoliittiset tapahtumat ja vaalit voivat aiheuttaa mitä tahansa, mutta yritykset ovat säilyttäneet vahvat taloudelliset asemansa kohdatakseen haasteet”, toteaa Technomart Investment Advisorsin toimitusjohtaja Joseph Parnes.

Parnesin mukaan tekoälyn kehitys voi tuoda lisäkasvua tuottavuuteen ja tuloksiin. Ryan Investmentsin toimitusjohtaja Chris Ryan on samaa mieltä, mutta hän uskoo talouden hidastuvan ja analyytikoiden tulosennusteiden olevan ”liioiteltuja”.

FactSetin ennusteiden mukaan analyytikot odottavat S&P 500 -indeksin yhtiöiden osakekohtaisten tulosten kasvavan ensi vuonna 15 prosenttia, noin 274 dollariin. Ryanin oma tulosennuste kuitenkin viittaa lähes 8 prosentin laskuun verrattuna vuoteen 2024. 

Osa sijoittajista, kuten Smead Capital Managementin toimitusjohtaja Cole Smead, on huolissaan sijoittajien liiallisesta itsevarmuudesta. Smead viittaa pitkien korkojen nousuun. Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionlainan tuotto on noussut syyskuun puolivälistä alkaen noin 3,6 prosentista noin 4,2 prosenttiin. Smead kutsuu sitä ”painajaiseksi sijoittajille”. Korkeammat korot tekevät lainanotosta kalliimpaa ja kilpailevat osakkeiden kanssa.

”Ongelmia alkaa ilmetä, ja silti osakkeet jatkavat nousuaan”, sanoo Smead, jolla oli kyselyssä karhumainen näkemys. ”Tällaista hulluutta ei voi päättää ilman täydellistä laskumarkkinaa.”

Smeadin isä, Bill Smead, Smead Capitalin perustaja ja sijoitusjohtaja, on myös huolissaan ja sanoo osakkeiden olevan taloudellisen euforian keskellä. Hän vertaa tilannetta vuoden 1929 markkinaromahdukseen ja vuoden 1999 teknokuplaan.

”Rahaa liikkuu markkinoilla valtavasti”, hän toteaa, ja ilmaisee huolensa siitä, mihin tämä tilanne voi lopulta johtaa.

Energia on suosikkisektori

Energia on Big Money -kyselyyn osallistuneiden rahastonhoitajien suosikkisektori, kun taas teknologiayhtiöiden näkymistä heillä on vaihtelevia mielipiteitä. Ryan suosii hyödykkeitä, jotka tunnetaan suurista osingoistaan, ja kutsuu niitä ”paremmaksi defensiiviseksi sijoitukseksi” kuumilla markkinoilla.

Hän kertoo myös sijoittavansa enemmän joukkovelkakirjoihin, erityisesti Vanguard Total Bond Market Index -rahaston ja pidemmän maturiteetin Yhdysvaltain valtionobligaatioiden kautta.

Lähes 60 prosenttia kyselyn osallistujista ennustaa, että Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionlainan tuotto on vuoden kuluttua vähintään neljä prosenttia. He eivät odota pitkien korkojen merkittävää laskua, vaikka keskuspankin arvioidaan jatkavan ohjauskoron laskemista.

Kiinnostavaa on, että korkean luottoluokituksen yrityslainat ovat rahastonhoitajien suosituin korkoinstrumentti. Niitä piti parhaana vaihtoehtona 32 prosenttia kyselyn vastaajista, kun taas 22 prosenttia suosii Yhdysvaltain valtionlainoja.

Click to comment
Ylös
>