Osakeanalyysit

Analyytikoiden kotimaiset suosikkiosakkeet

Salkunrakentaja listasi Helsingin pörssin yhtiöt joilla on analyytikoiden osta-suositus. Analyytikoiden peukalo on selkeästi pystyssä vain viidelle yhtiölle.  Kaikki yhtiöt ovat markkina-arvoltaan suhteellisen pieniä yhtiöitä Helsingin pörssissä.

Yhtiöistä Technopoliksen ja Aktian arvostustasot ovat kohtuulliset kun tarkastellaan näiden yhtiöiden hinta/tasesubstanssi -suhdetta ja oman pääoman tuottoa. Täytyy kuitenkin muistaa että rahoitus- ja kiinteistötoimialoilla näin kuuluukin olla.

[table id=15 /]

Tarkastellaan yhtiöitä hieman tarkemmin.

Revenio Group

Revenio Group on monialaisen Revenio-konsernin emoyhtiö, ja konserniin kuuluu seitsemän tytäryhtiötä. Yhtiön murheenkryyni on ollut Midas Touch, jossa on tehty merkittäviä rakennejärjestelyjä tuloskunnon tervehdyttämiseksi. Konsernin tuottavin osa on puolestaan terveydenhoidon silmänpainemittareita myyvä Icare.

Revenio Group on mahdollinen käänneyhtiö. Sen markkina-arvo on romahti alle 0,35 euroon per osake, mutta kurssissa on sittemmin nähty selkeä korjausliike ylöspäin. Vuoden 2012 ensimmäisellä vuosineljänneksellä nettotulos kuitenkin heikkeni selvästi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Yhtiö myös arvioi, että konsernin liikevaihto ja liikevoitto jäävät tänä vuonna viime vuotta alhaisemmaksi. Syynä tuloksen laskuun on Järjestelmät-segmentin (Done Logistics) viimeisellä vuosineljänneksellä alkaneet kannattavuusongelmat, jotka jatkuivat edelleen tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.

Stonesoft

Stonesoft on verkkojen tietoturvaan ja tehtäväkriittisiin ohjelmistoratkaisuihin erikoistunut it-yritys. Liiketoiminnan ytimen muodostaa StoneGate–tuoteperhe, johon kuuluvat palomuuri-, VPN- (Virtual Private Network) sekä tunkeutumisenesto- ja –havainnointituotteet.

Stonesoftin osake on ollut viimeisen vuoden aikana todellinen raketti! Yhtiön osake on noussut Helsingin pörssissä vuoden aikana peräti 208 prosenttia. Silti yhtiö saa yhdeltä analyytikolta edelleen osta-suosituksen (toinen analyytikko antaa lisää-suosituksen).

Kurssinousu selittyy yhtiön kovalla kasvulla. Kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä Stonesoft Oyj:n tuotemyynti kasvoi 62 % ja liikevaihto 40 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Stonesoftin arvion mukaan verkon tietoturvamarkkinoiden kasvu tulee jatkumaan noin viiden prosentin tasolla vuonna 2012. Stonesoft toi vuonna 2010 julki miljoonia tapoja, kuinka naamioituja verkkomurtoja voi tehdä. Stonesoftin paljastukset näiden evaasiotekniikoiden ominaisuuksista ovat kasvattaneet yhtiön tunnettuutta.

Digia

Digia toimittaa ict-ratkaisuja ja -palveluja eri toimialoille, joista keskeisiä ovat finanssi, julkishallinto, kauppa ja palvelut sekä telekommunikaatio. Digia toimii Suomessa, Venäjällä, Kiinassa, Ruotsissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa.

Digian pörssikurssi on tippunut rajusti vuoden 2011 alun yli viidestä eurosta vajaaseen kolmeen euroon. Yhtiön nykyisellä kurssitasolla se on melkoinen osingonjakaja.

Toisella vuosineljänneksellä yhtiön tuotepohjaisen ja kansainvälisen liiketoiminnan osuudet kasvoivat merkittävästi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna ja muodostavat jo huomattavan osan yhtiön koko liiketoiminnasta. Digia pitää vuoden 2012 loppua koskevan ennusteensa ennallaan ja arvioi toimintansa tehokkuuden parantuvan ja yhtiön kannattavuuden nousevan hyvälle tasolle loppuvuoden aikana.

Technopolis

Technopolis on tietointensiiviin yrityksiin keskittyvä kiinteistösijoitusyhtiö. Yhtiö tarjoaa toimitilojen lisäksi erilaisia kehityspalveluja. Technopoliksen teknologiakeskukset sijaitsevat Suomessa Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Oulussa, Tampereella ja Vantaalla sekä Venäjällä Pietarissa ja Virossa Tallinnassa.

Tunnuslukujenkin perusteella yhtiö vaikuttaa houkutelevalta; muhkea osinkotuotto, alhainen hinta suhteessa tasesubstanssiin (kiinteistöyhtiöille tärkeämpi arvostusluku kuin P/E) yhdistettynä korkeaan oman pääoman tuottoon, Yhtiön vuokrausaste on pysynyt korkeana (94,3%), ja yhtiö on asettanut tavoitteeksi vuosille 2012-2016 keskimäärin 15 % liikevaihdon ja käyttökatteen kasvun vuosittain. Hinta suhteessa tasesubstanssiin on vain 0,75. Yhtiön kurssissa on tapahtunut kesällä selkeä korjausliike, eikä arvostus siten ole enää yhtä houkutteleva.

Aktia

Aktia on Suomessa toimiva finanssipalvelukonserni, joka tarjoaa asiakkailleen pankki-, varainhoito-, vakuutus- ja kiinteistönvälityspalveluja. Konsernilla oli vuoden 2010 lopussa noin 350 000 asiakasta ja 70 omaa konttoria. Sen toiminta-alueeseen kuuluvat rannikkoseutu, pääkaupunkiseutu ja sisämaan kasvukeskukset.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä puolivuotiskaudella Aktian jatkuvien toimintojen liikevoitto parani jonkin verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna ja oli 32,5 (31,4) miljoonaa euroa. Konsernin jatkuvien toimintojen voitto oli 24,4 (23,4) miljoonaa euroa. Yhtiö on korjannut ohjeistustaan ylöspäin; vuoden 2012 liikevoiton jatkuvista toimintojen yhtiö arvioi nousevan vuoden 2011 tasolle. (aiemmin: Vuoden 2012 liikevoiton jatkuvista toiminnoista odotetaan jäävän alle vuoden 2011 tason.)

 

1 kommentti

1 kommentti

  1. James

    20.8.2012 at 11:44

    Technopoliksen kohdalla taisi juna mennä jo. Osake oli varmaankin yksi selkeimmistä Helsingin pörssin aliarvostetuista osakkeista.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös