Markkinakommentit

Nokian Renkaiden myrskyvaroitus

Nokian Renkaiden ilmoittama tulosvaroitus säikäytti sijoittajat perinpohjaisesti. Ilmoituksen jälkeen yhtiön osakkeen noteeraus on laskenut Helsingin pörssissä noin 14 prosenttia. – siitä huolimatta että yhtiö pitää koko vuoden ohjeistuksen ennallaan. Miksi siis näin voimakas kurssireaktio?

Yhtiö ilmoitti kolmannen neljänneksen ja myös koko toisen vuosipuoliskon liiketuloksen jäävän heikommaksi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kuitenkin Nokian Renkaat pitää koko vuoden ohjeistuksen ennallaan eli liikevoitto ja liikevaihto paranevat viime vuodesta.

Signaali Euroopan ongelmien syvyydestä

Loppuvuoden heikentyvän kannattavuuden taustalla on yhtiö mukaan Keski-Euroopan heikentyneet hinnat ja kysyntä. Pohjoismaissa koko vuoden myynnin yhtiö ennakoi olevan edellisvuoden tasolla ja Venäjällä selvästi edellisvuotta parempi.

Vaikka Nokian Renkaiden kasvupotentiaali on Venäjällä, herättää heikentynyt Keski-Euroopan kysyntä epäilyjä pitempiaikaisista vaikeuksista Euroopan markkinoilla. Euroopan valtioiden talousongelmat ovat pitkään olleet uutisotsikoissa. Nokian Renkaiden ilmoitus on ikävä signaali ongelmien vyörymisestä yksityiselle sektorille ja kulutuskysyntään.

Kovat kasvuodotukset

On tietenkin selvää että kurssireaktion taustalla ovat myös Nokian Renkaisiin liittyvät vahvat liikevaihdon ja tuloksen kasvuodotukset. Vaikka siis yhtiö arvioi edelleen tuloksen ja liikevaihdon kasvavan viime vuodesta, oli markkinoilla odotettu vieläkin vahvempaa kasvua. Eivätkä markkinat ainakaan odottaneet huippukuntoiselta yhtiöltä tulosvaroitusta.

On kuitenkin syytä muistaa, että Nokian Renkailla kurssireaktiot ovat yleensä kovia koska yhtiön arvostus perustuu pitkälle kasvuodotuksiin. Yhtiön osake hinnoitellaan yli kolminkertaisesti kirja-arvoaan korkeammalle, joten yhtiön hinnoittelu ei perustu taseen varoihin.

Konsensusennusteiden arvio Nokian Renkaiden koko vuoden osakekohtaisesta tuloksesta kuluvalle vuodelle on 2,9 euroa per osake. Viime vuonna EPS oli 2,39, eli konsensusennusteiden mukainen ennustettu tuloskasvu on 21 prosenttia. Konsensusennusteiden arvio osakekohtaisesta tuloksesta vuodelle 2014 on 3,54 euroa per osake. Keskimääräinen tuloksen vuosikasvu vuosina 2011-2014 olisi siis 16 prosenttia.

Kasvuodotukset ovat siis niin kovia, että pettymyksiin ei ole varaa.

Arvostustaso

Nokian Renkaiden arvostustaso ei kuitenkaan ole kasvuyhtiöksi erityisen korkea. Konsensusennusteiden mukainen P/E on 10. Todennäköisesti kuitenkin ennusteita tullaan laskemaan alaspäin. Jos oletetaan että ennusteet kuluvalle vuodelle laskevat markkinareaktion mukaisesti esimerkiksi 14 prosenttia, olisi P/E edelleen alle 12.

Mutta mikäli tulosvaroitus on merkki pitempiaikaisista kysyntäongelmista, pitää arvostustasoa tarkastella tietenkin uudessa valossa.

 

2 kommenttia
 • Pena sanoo:

  Nokia Renkaiden ”tulosvaroitus” oli kyllä aika erikoinen. Vaikuttaa kyllä siltä että sillä haluttiin vain laittaa jäitä hattuun yhtiötä hypettäville analyytikoille.

  • Nimetön sanoo:

   Ja kyllä NR:n ohjeistus on mielenkiintoinen, ei mitään muutosta aiempaan vaikka nyt annettiin tulosvaroitus. No, ohjeistushan on aika väljä.

 • Ylös
  >