ETF-analyysit

Vaurastuva Indonesia sijoituskohteena

Kiinan kasvuun liittyvän epävarmuuden kasvaessa monet analyytikot ovat viime aikoina kiinnittäneet aiempaa suurempaa mielenkiintoa Indonesiaa kohtaan. Indonesia on maailman 15. suurin talous ja sen bruttokansantuote kasvaa G20-maista toiseksi nopeimmin. Indonesian voimavara on kasvava keskiluokka ja vahva kotimainen kulutus.

Indonesian bruttokansantuote kasvoi 6,5 prosenttia viime vuonna ja 6,2 prosenttia vuonna 2010. Konsultointiyhtiö McKinsey & Co. arvioi, että Indonesiasta tulee maailman seitsemänneksi suurin talous vuoteen 2030 mennessä. Indonesian kasvu on ollut myös harvinaisen riippumatonta ja immuunia kansainvälisen talouden shokeille. Kriisivuonna 2009 Indonesian talous kasvoi noin 4,6 prosenttia (ks. kuvaaja alla).

Kasvun moottorina ovat vanha kotimarkkinakysyntä, luottojen helppo saatavuus ja kasvavat investoinnit. Maassa on mittavat luonnonvarat, ja ne kattavat suuren osan maan viennistä. Lisäksi maan väestö on nuorta.

Jakartan pörssi on toipunut erinomaisesti vuoden 2009 notkahduksesta. Osakkeiden keskimääräinen p/e-kerroin (laskettu 6.9.2012) on 18,4, eli kansainvälisessä vertailussa Indonesia ei ole erityisen edullinen.

Vahva kotimarkkinakysyntä

Kotimarkkinat kattavat noin 60 prosenttia Indonesian BKT:sta. Viennin osuus BKT:sta on noin 20 prosenttia. Indonesian 235 miljoonan väestö takaa laajan kotimarkkinan. Länsimarkkinoiden talousongelmat ovat vähentäneet vientiä ja vastaavasti tuonnin osuus on kasvanut keskiluokan vaurastuessa. Nämä tekijät ovat painaneet maan vaihtotaseen alijäämäiseksi ja alentaneet maan valuuttakurssia.

Vaurastuva keskiluokka

Kotimarkkinoiden kasvua tukee vaurastuva ja laaja keskiluokka. Lisäksi maan väestö on nuorta. Nämä tekijät yhdessä tukevat kulutuksen kasvua myös muissa kuin välttämättömyyshyödykkeissä.

Suorat ulkomaiset sijoitukset

Ulkomaiset sijoitukset Indonesiaan ovat kasvussa. Analyytikoiden mukaan maan suorat ulkomaiset investoinnit ylittävät 19 miljardia tänä vuonna. Vuoden sisällä investoinnit ovat kasvaneet peräti 30 prosenttia. Indonesia on luokitellaan tällä hetkellä Yhdysvaltojen, Kiinan ja Intian ohella houkuttelevimmiksi sijoituskohteiksi maailmassa. Investoinnit ovat suuntautuneet etupäässä kaivos- ja lääketeollisuuteen.

Inflaatio

Indonesian ongelma on ollut pitkään korkea inflaatio, mikä on seurausta kasvavasta kulutuskysynnästä. Inflaatio on ollut parin vuoden ajan noin kuusi prosenttia. Kovan inflaation odotetaan jatkuvan. Kustannustaso on kuitenkin edelleen Indonesiassa matala verrattuna moniin muihin Aasian maihin. Niinpä tuotantoa onkin siirretty Kiinasta, Koreasta ja Japanista Indonesiaan.

Miten Indonesiaan voi sijoittaa?

Valtavasta rahastojen ja ETF-rahastojen tarjonnasta löytyy Indonesiaan sijoittavia rahastoja. Suurimmat amerikkalaiset indonesiaan sijoittavat ETF-rahastot ovat Market Vectors Indonesia Index ETF (tikkeri: IDX) ja iSHARES MSCI Indonesia Investable Market Index Fund (tikkeri: EIDO).

Aktiivisesti hoidettuja Indonesia-rahastoja tarjoavat esimerkiksi JPMorgan, Fidelity Funds ja BNP Paritas.

Kotimaassa pieni ja itsenäinen JOM rahastoyhtiö hallinnoi kahta Indonesiaan sijoittavaa erikoissijoitusrahastoa. Kaakkois-Aasiaan sijoittavaa JOM Silkkitie –rahaston pääomista iso osa on sijoitettu Indonesiaan. Viime keväänä JOM lanseerasi pelkästään Indonesian osakemarkkinoille sijoittavan JOM Komodo –rahaston.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös