Makrotalous

Kiina toipuu

Maailman toiseksi suurimman kansantalouden kasvun sakkaaminen on ollut yksi viime kuukausien suurimpia huolenaiheita sijoituspiireissä. Uutistoimisto Bloomberg uutisoi tänään myönteisistä Kiina-uutisista. Kiinan uusimmat taloustilastot hälventävät pelätyn ”Hard Landing”-skenaarion toteutumista.

Vakaata kasvua

Kiinan tilastokeskus raportoi 18.10. maan bruttokansantuotteen kasvaneen 7,4 prosenttia kolmannella kvartaalilla. Kasvu on pysynyt vakaana, sillä edellisellä vuosineljänneksellä Kiinan kasvu oli vain hieman korkeampi, 7,6 prosenttia.

Kolmen kuukauden kumulatiivinen talouskasvu oli 7,7 prosenttia, ja Kiinan tilastokeskus ennakoi koko vuoden talouskasvun asettuvan 7,5 prosentin tasolle.

Teollisuustuotanto kasvoi 9,2 prosenttia syyskuussa verrattuna vuoden takaiseen. Tuotanto siis toipui kuukauden sitten toteutuneesta alhaisimmasta tasosta kolmeen vuoteen. Myös jälleenmyynti kasvoi 13.2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Käyttöomaisuusinvestoinnit kasvoivat peräti 20,5 prosenttia kolmella kvartaalilla.

Kiinan vienti ylitti ennusteet syyskuussa.

Elvytystoimia lisätty

Yksi Kiinan huolista on ollut inflaatio. Nyt kuitenkin syyskuun inflaatio laukkasi alhaisimmalla tasollaan kahteen vuoteen – tämä siitä huolimatta että rahan tarjonta kasvoi nopeimmin 15 kuukauteen. Rahan tarjonnan lisäys ei ole siis kiihdyttänyt rahan arvon alentumista,

Kiinan keskuspankki on koron laskuilla pyrkinyt ylläpitämään kasvua. Keskuspankki on alentanut korkoja kaksi kertaa kuukauden aikana. Myös Kiinan viranomaiset ovat kiihdyttäneet investointiprojektien hyväksymisiä ja antaneet verohelpotuksia vientiteollisuudelle.

Uutistoimisto Bloombergille antamassaan haastattelussa JPMorgan Chase & Co. yhtiön Hong-Kongin pääekonomisti  Zhu Haibin kertoi Kiina toteutuneen talouskasvun olevan odotuksia vahvempaa. Todennäköisyys uusille koron alennuksille on siten vähentynyt.

Käänne osakemarkkinoilla?

Shanghain pörssi on ollut pitkään laskutrendissä eikä siis ole seurannut esimerkiksi USA:n pörssien kesästä alkanutta nousutrendiä. Shanghain pörssi on laskenut lähes 11 prosenttia vuoden aikana. Viimeisimmän kuukauden aikana pörssi on kuitenkin kääntynyt nousuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös