Indikaattorit

Euroopan ja USA:n osakemarkkinoiden pelkokertoimet laskussa

Sijoittajien hermostuneisuus on selvästi laskenut sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Pörssin odotettua kurssiheiluntaa eli volatiliteettia kuvaavat VSTOXX- ja VIX-indeksit ovat laskeneet viime viikkoina selvästi.

VSTOXX- ja VIX-indeksien muutokset

Euroalueen VSTOXX-indeksi on laskenut vuoden 2012 aikana peräti 49 prosenttia, ja indeksin arvo kuukauden aikana tippunut alle 18 pisteen. Korkeimmillaan indeksi kävi finanssikriisin pahimmassa vaiheessa, jolloin VSTOXX kävi yli 70 pisteessä. Indeksin pitkän aikavälin keskiarvo on noin 20-30 pistettä eli volatiliteettiprosenttia.

USA:n VIX-indeksi on vuoden 2012 aikana puolestaan laskenut 32 prosenttia. Ennätyskorkealla VIX kävi vuoden 2008 loppupuolella jolloin maailmantalouden ongelmat alkoivat selvitä sijoittajille. Valtioiden aloittamat elvytysohjelmat rauhoittivat tilanteen vähitellen, kunnes jälleen viime vuoden syksyllä indeksi arvo pomppasi korkeuksiin Euroopan ja Yhdysvaltojen velkaongelman kärjistyttyä.

Mitä ovat pelkokertoimet?

VSTOXX- ja VIX-indeksejä kutsutaan talouden pelkokertoimiksi, sillä ne heijastelevat markkinoiden ja sijoittajien käsityksiä siitä, kuinka paljon osakekurssien volatiliteetti eli vaihtelu tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa. VSTOXX- ja VIX-indeksin lasku merkitsee, että sijoittajat odottavat pörssin volatiliteetin laskevan ja nousu merkitsee odotuksien volatiliteetista kasvavan. Yleensä osakkeet nousevat silloin, kun pelkokerroin laskee.

Vstoxx-indeksi lasketaan Euro Stoxx 50 -indeksin futuurien osto- ja myyntioptioiden hinnoista. VIX-indeksi puolestaan lasketaan Chicagon johdannaispörssin optioiden hintatason perusteella.

Indeksin liikkeet ovat nopeita ja arvaamattomia. Erityisesti pelkokertoimen nousut viimeisen viiden vuoden aikana ovat tapahtuneet hyvin lyhyessä ajassa – ja nousu on ollut yleensä raju.

Onko optimismiin aihetta?

Sijoittajien pelot USA:n fiscal cliff -kriisistä  ja Euroopan velkakriisistä ovat hellittäneet. Viime aikoina on saatu myös ennakoivista suhdanneindikaattoreista positiivista viestiä USA:sta ja Kiinasta. Kiinan ostopäällikköindeksi on noussut yli kriittisen 50 pisteen. 

Toisaalta maailmantaloudessa on syntynyt uusia huolenaiheita. Reutersin mukaan Intian talous on luultavasti kokemassa alhaisimman BKT:n kasvun vuosikymmeneen. Myös Brasilian talouskasvuun liittyy kasvavaa epävarmuutta.

Eikä fiscal cliff ole USA:n ainoa ongelma. RBC Capital Market -yhtiön ekonomisti Tom Porcelli kertoi Reutersille, että USA:n neljännen vuosineljänneksen talouskasvuun liittyy negatiivisia ennusmerkkejä. Porcelli alensi USA:n vuositason BKT:n kasvuennustetta 0,2 prosenttiin aiemmasta 1 prosentista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös