Markkinakommentit

Intia ampuu itseään jalkaan

BRIC-maat ovat olleet viime vuosina maailman talouskasvun vetureita. Nyt BRIC-maista Intian talouskasvu on hiipumassa. Ongelmien syyt eivät ole maailmantaloudessa, vaan Intia on luonut ongelmansa ihan itse.

Handelsbanken raportoi joulukuun kuukausiraportissaan Intian talouskasvun ongelmista. Maan talouskasvu on laskenut roimasti. Vielä vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä bkt:n kasvu (vuositasolla) oli 9,2 prosenttia, mutta kasvu on laskenut 5,3 prosentin tasolle. Syynä ovat maan investointien hiipuminen.

Kasvun hiipuminen on kasvattanut Handelsbankenin mukaan myös Intian julkisen talouden ja vaihtotaseen alijäämiä.

Intian talouskasvun hiipumisen syyt löytyvät maan rajojen sisältä, eivät maailmantalouden ongelmista. Handelsbankenin mukaan Intian inflaatio on kiihtynyt vuoden 2012 aikana. Vaikeat sääolot, säänneltyjen polttoainehintojen korotukset ja tuontihintojen nousut ovat nostaneet inflaation peräti 7,5 prosenttiin. Handelsbankenin mukaan inflaation nousu heikentää maan keskuspankin mahdollisuuksia alentaa ohjauskorkoa talouskasvun elvyttämiseksi.

Intian ongelmien taustalla ovat myös maan poliittisen järjestelmän heikkoudet. Handelsbankenin mukaan Intian nykyhallinto ei ole pystynyt viemään talouden uudistuksia lävitse useaan vuoteen.

Sijoittajien kannalta Intian tilanne ei siis näytä ruusuiselta. Mikäli Intian talouskasvun hiipuminen jatkuu, on maa vaarassa ajautua stagflaatioon, eli yhtäaikaiseen korkean inflaation ja talouden taantuman tilanteeseen. Tosin negatiiviseen talouskasvuun on vielä pitkä matka.

Lisäksi Intian osakemarkkinoiden arvostustaso ei heijastele vallitsevaa taloudellista tilannetta. Intian osakemarkkinoiden BSE India Sensitive -indeksin (Sensex) p/e-luku on tällä hetkellä noin 17. Pitkän aikavälin keskiarvo p/e-kertoimelle on 18,8. Indeksi on noussut vuoden aikana yli 25 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös