Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: osakemarkkinoiden nousu jatkuu vuonna 2013

Osakemarkkinat niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin ovat olleet nousussa kuluvana vuonna. Sijoitusstrategi näkee kuitenkin ensi vuodellekin osakkeiden tuotoissa kasvuvaraa.

Eurostoxx5-osakeindeksi on noussut vuodessa vajaat 20 prosenttia ja Yhdysvaltojen S&P-indeksi sekin vajaat 16 prosenttia. Myös Suomessa OMXCAP-indeksi, jossa Nokian painoarvo on rajattu, on noussut vuodessa 16 prosenttia.

Kurssinousu on tapantunut siitä huolimatta, että Yhdysvaltojen fiscal cliff -ongelma lähestyy, Euroopan velkaongelma on ratkaisematta ja Kiinan kovan talouskasvun jatkuminen on epävarmaa. Myös monet talouden indikaattorit ovat edelleen alhaalla.

Onko kurssinousun jatkumiselle ensi vuonna siis enää mitään perusteita?

Verkkolehti Investment U:n sijoitustrategi Alexander Green uskoo osakemarkkinoiden nousuun myös vuonna 2013. Green listaa oheiset seitsemän syytä, joiden perusteella hän uskoo härkämarkkinoiden jatkuvan.

  1. Alhainen inflaatio: monien raaka-aineiden hinnat ovat alhaalla, mikä nostaa yritysten marginaaleja ja kuluttajien ostovoimaa.
  2. Alhainen korkotaso: Sekä USA:n että Euroopan vahvojen talouksien (esim. Saksa) nimelliskorot ovat lähes nollassa. Alhainen korkotaso paitsi laskee lainanhoitokuluja, niin myös tekee osinko-osakkeista houkuttelevampia verrattuna käteiseen.
  3. Uudet markkinat: Aasian, Latinalaisen Amerikan ja Itä-Euroopan kotimarkkinoilla yksityinen kulutus on nousussa. Kehittyvien maiden taloudet käsittävät 85 prosenttia maailman väestöstä. Kun näiden maiden kulutus alkaa lähestymään länsimaista tasoa, syntyy maailmantalouteen uusi merkittävä kasvun ajuri.
  4. Alhaiset arvostustasot: USA:n S&P-osakeindeksin p/e-luku on vain 12. Se on selvästi alle historiallisen keskiarvon 16.
  5. Osakerahastojen pääomat ovat laskussa: Greenin mukaan rahastoista lunastetaan pääomia silloin kun arvostustasot ovat alhaalla.
  6. Osakemarkkinoiden tuotto ylittää bondien tuotot: Greenin mukaan tämä on anomalia. Vuoden 1958 jälkeen eivät osakemarkkinat ole tuottaneet paremmin kuin velkakirjat – paitsi nyt. Mikäli historia toistaa itseään, täytyy tuottoeron poistua, eli osakemarkkinoiden kurssien pitäisi nousta.
  7. Historiallisen korkeat voitot: Yhdysvalloissa yritysten voitot ovat viimeisen 9 kuukauden aikana nousseet korkeammalle tasolle kuin kuin koskaan. Osakemarkkinoiden tuotot seuraavat tulosnousua.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös