Yritysuutiset

Applen kasvu hiipuu

Applen osavuosikatsaus sai aikaan säpinää osakemarkkinoilla. Yhtiön tuloskunto on edelleen tietenkin erinomainen, mutta iPhonen myynnin kasvuluvut huolestuttavat sijoittajia. Applen osakkeen korkea arvostustaso ei anna sijaa pettymyksille.

Applen osavuosikatsaus oli pettymys markkinoille. Yhtiön myynti kyllä kasvoi, mutta ei niin paljon kuin odotettiin. Viimeksi Applen myynti oli kasvanut näin vähän 14 kvartaalia sitten.

Suurin mielenkiinto kohdistui älypuhelin iPhonen myyntilukuihin, sillä iPhone on Applen tuloksen kannalta ylivoimaisesti keskeisin tekijä. Apple myi loka-joulukuussa 47,8 miljoonaa iPhonea, mikä on 10,8 miljoonaa iPhonea enemmän kyin vuosi sitten samaan aikaan.  Tämä ei kuitenkaan markkinoita tyydyttänyt. Markkinoilla odotettiin 50 miljoonan iPhonen myyntiä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan tulosjulkistus lisäsi sijoittajien pelkoja Applen kasvavista tuotantokuluista ja pahimman kilpailijan Samsungin etulyöntiaseman kasvusta.

Tulos kuitenkin ylitti odotukset. Applen osakekohtainen tulos vuoden 2012 viimeisellä kvartaalilla,13,81 dollaria per osake, oli odotuksia korkeampi.  Loistava tulos ei sijoittajia lämmitä, koska mielenkiinto kohdistuu nyt yhtiön tavallistakin voimallisemmin yhtiön tulevaisuudennäkymiin. Tulos ei myöskään kasvanut vuoden 2011 vastaavasta ajankohdasta.

Esimerkiksi S&P Capital -yhtiön analyytikko Scott Kessler totesi Financial Timesille, että tulos oli pettymys. Yoo Jong Woo, Etelä-Korealaisen Korea Investment & Securities -yhtiön analyytikko, puolestaan kertoi, että ”Applen liiketoiminnasta on tullut nyt suurempi riski kuin etu”.

Applen osakkeen arvostustaso on niin kova, että pienikin epävarmuuden kasvu yhtiön kasvunäkymissä saa markkinat hermostumaan. Yhtiön arvo on yli 4 kertaa yli sen kirja-arvon. Toisaalta P/E-kerroin on innovatiiviselle kasvuyhtiölle varsin maltillinen, eli 11. Kohtuullinen P/E-kerroin heijastelee sitä, että Applen tulos on noussut valtavasti viime vuosina. Mikäli nykyinen tuloskunto ei ole kestävällä pohjalla, ei toteutuneeseen tulokseen perustuva P/E-kerroin anna oikeaa kuvaa arvostustason oikeellisuudesta.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös