Yritysuutiset

Fortum hyötyy windfall-veron leikkauksesta

Jyrki Kataisen hallitus päätti alentaa windfall-veroa aiemmin suunnitellusta. Veron alennus tuo Fortumille merkittäviä vuosisäästöjä.

Jyrki Kataisen hallitus on päättänyt laskea suunniteltua ydinvoiman ja vesivoiman päästöttömyysveroa eli ns. windfall-veroa 50 miljoonaan euroon vuodessa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Päätös nosti Fortumin osakkeen kurssia Helsingin pörssissä torstaina 22.3. lähes 3,7 prosenttia. Kurssi nousi korkeimmalle tasolleen 10 kuukauteen.

Aiemmin Kataisen hallitus oli esittänyt windfall-veron käyttöönottoa, joka olisi suuruudeltaan 170 miljoonaa euroa. Kehysriihessä alkukeväästä 2012 hallitus vahvisti tavoitteensa ja aloitti veron valmistelun otettavaksi käyttöön vuonna 2014.

Handelsbankenin analyytikko Karri Rinta kommentoi päätöstä tuoreeltaan Bloombergille. Rinnan mukaan päätös tarkoittaa Fortumille noin 60 miljoonan euron vuosisäästöjä. Lisäksi päätös kertoo, että sähköön kohdistuva poliittinen riski on Pohjois-Euroopassa alhaisempi kuin muualla Euroopassa.

Windfall-veron tarkoituksena oli asettaa päästöttömälle tuotannolle vero, jotta päästöllisen tuotannon kilpailukyky suhteessa päästöttömään tuotantoon ei heikkenisi liikaa, kun päästölliselle tuotannolle aiheutuu päästöistä kustannus.

Teollisuus on arvostellut rankasti suunnitellun windfall-veron käyttöönottoa. Sen mukaan vero vain nopeuttaisi nykyistä kehitystä, jossa teolliset investoinnit Suomeen ovat vähentyneet kilpailijamaita nopeammin.

Energiateollisuus ry on kritisoinut windwall-veroa absurdiksi. Energiateollisuuden mukaan päästökaupan nimenomainen tavoite on edistää päästöttömän tuotannon kilpailuasemaa ja syrjäyttää markkinoilta kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavaa tuotantoa. Vero olisi siis ilmasto- ja energiapolitiikan vastainen.

Kommentoi
Ylös
>